Kolumbialaiset äänestävät presidentistä – rauhansopimuksen pelätään olevan vaarassa

Kannatuskyselyissä johdossa oleva oikeiston Iván Duque on uhannut repiä auki Farc-sissien kanssa tehdyn rauhansopimuksen.

Kolumbia
Kolumbian nykyinen presidentti ja Nobel-palkinnolla rauhansopimuksesta palkittu Juan Manuel Santos kävi äänestämässä.
Kolumbian nykyinen presidentti ja Nobel-palkinnolla rauhansopimuksesta palkittu Juan Manuel Santos kävi äänestämässä.Juan Zarama Perini / EPA

Eteläamerikkalaisessa Kolumbiassa äänestetään parhaillaan maahan uutta presidenttiä. Vaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun rauhansopimus Farc-sissien kanssa saatiin aikaan kaksi vuotta sitten.

Äänestyksen pelätään repivän auki rauhansopimuksen, sillä kannatuskyselyitä johtava oikeiston ehdokas Iván Duque on sanonut aikovansa muuttaa sopimusta ja pistää entiset sissit sotarikoksista vankilaan.

Puolueeksi muuntautunut Farc ei saanut maaliskuun parlamenttivaaleissa uusia edustajia niiden kymmenen lisäksi, jotka rauhansopimuksessa puolueelle myönnettiin.

– Me kolumbialaiset haluamme, että ihmisyyttä vastaan rikoksia tehneitä rangaistaan teoistaan. Se tarkoittaa myös sitä, että heille ei anneta poliittista edustusta, presidenttiehdokas Duque on sanonut kampanjansa aikana.

Duque on kampanjassaan puhunut myös korruptionvastaisuudesta, talouden elvyttämisestä ja perinteisistä perhearvoista.

Rikkaat vastaan köyhät

Kannatuskyselyissä toisena oleva vasemmiston ehdokas Gustavo Petro puolestaan on sanonut, että uudistaisi maansa talouspolitiikkaa jakamalla varoja uudelleen rikkailta köyhille. Hän on antanut tukensa rauhansopimukselle.

Petron saama kannatus on ollut yllätys, sillä aiemmin Kolumbian presidentinvaaleissa ovat menestyneet lähinnä oikeistolaiset ehdokkaat. Petron voittoa pidetään kuitenkin epätodennäköisenä, sillä kyselyissä hän saa myös eniten torjuvia vastauksia.

Kahden kyselyiden kärkiehdokkaan takana on keskustapuolueen ehdokas Sergio Fajardo ja entinen varapääministeri Germán Vargas. Vargasilla on nykyisen presidentin Juan Manuel Santosin tuki.

Jos yksikään ehdokas ei saa yli 50 prosenttia äänistä, vaalien toinen kierros pidetään 17. kesäkuuta.

Kolumbia yrittää yhä toipua erittäin pitkään jatkuneesta sisäisestä konfliktista.

Vaikka Farc-järjestön kanssa on solmittu rauha, muita aseellisia ryhmiä toimii yhä Kolumbiassa. Ryhmät kilpailevat varsinkin siitä, kuka saa hallintaansa huumeiden salakuljetusreitit, joita Farc ei enää hallitse.

Lue myös:

Kolumbian takamailta löytyy Finlandia, jossa huumebisnes kukoistaa – "Aseryhmät ovat siellä, missä raha liikkuu"

Kolumbiassa alkoi uusi aika – Vasemmistolaiset Farc-sissit lähtivät politiikkaan

Lähteet: Reuters, STT, AFP