Hyppää sisältöön

Italian presidentti kutsuu IMF-ekonomistin pohtimaan hallituskuvioita

Toinen hallitusneuvottelujen osapuoli Viiden Tähden Liike haluaa presidentin vastuuseen hallituksen muodostamisen estämisestä.

Presidentti Sergio Mattarellalle (kuvassa) talousministeriehdokas ei ollut mieluinen. Kuva: Ettore Ferrari / EPA

Italiassa presidentti Sergio Mattarella on kutsunut Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entisen ekonomistin Carlo Cottarellin keskustelemaan kanssaan hallitustilanteesta. Keskustelut on tarkoitus aloittaa maanantaina.

Cottarelli työskenteli IMF:n riveissä vuosina 2008-2013. Hän sai Italiassa lempinimen Saksiherra runsaiden julkisten menojen leikkausten vuoksi.

Presidentti Sergio Mattarellan kerrotaan kieltäytyneen hyväksymästä Pohjoisen Liiton Paolo Savonaa talousministeriksi. Hallituksen muodostajaksi valittu Giuseppe Conte luopui tehtävästään hallituksen muodostajana.

Presidentin on Italiassa hyväksyttävä pääministerin ja muiden hallituksen jäsenten nimilista, ennen kuin se viedään parlamentin käsittelyyn.

Hallitusneuvottelujen osapuolet ovat raivoissaan presidentin päätöksestä vesittää hallituksen muodostaminen.

Presidentti Mattarella on kiistänyt estäneensä hallituksen syntymisen. Hän myönsi kuitenkin, että Savona on vastustanut euroa, jonka vuoksi hänen nimittämisensä talousministeriksi olisi huolestuttanut markkinoita.

Viiden Tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio haluaa maan parlamentin ottavan kantaa siihen onko presidentti syyllistynyt valtiopetokseen tai perustuslain vahingoittamiseen kieltäessään EU-kriittisen ministerin nimittämisen.

Di Maio kertoi näkemyksistään RAI-televisiokanavan haastattelussa.

.
.