Kolumbiassa presidentinvaalit etenevät toiselle kierrokselle

Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä on saanut sissiliike Farcia vastustava konservatiiviehdokas Ivan Duque.

Kolumbia
Kuvassa harmaatukkainen Ivan Duque mikrofonien ympäröimänä.
Kolumbian presidenttiehdokas Ivan Duque puhui medialle äänestyspaikalla Bogotassa, Kolumbiassa 27. 5. 2018.Epa-Efe/Mauricio Duenas Castaneda

Eteläamerikkalaisessa Kolumbiassa sunnuntaiset presidentinvaalit etenevät toiselle kierrokselle, sillä kukaan ehdokkaista ei saanut puolta annetuista äänistä ensimmäisellä kierroksella.

Eniten ääniä ensimmäisellä kierroksella sai konservatiivinen presidenttiehdokas IvanDuque. Hän kohtaa toisella kierroksella vasemmiston Gustavo Petron.

Kun melkein kaikki äänet oli laskettu, Duque oli saanut lähes 40 prosenttia annetuista äänistä ja Petro vajaat 25 prosenttia.

Farc-sissijärjestön kanssa solmittu rauhansopimus voi olla vaakalaudalla, jos Duque valitaan presidentin virkaan. Duque on vannonut muuttavansa rauhansopimusta. Hänen mielestään sopimus suhtautuu liian myötämielisesti järjestöön, joka taisteli Kolumbiassa vuosikymmeniä.

Duque on kampanjassaan puhunut myös korruptionvastaisuudesta, talouden elvyttämisestä ja perinteisistä perhearvoista.

Petro puolestaan tukee rauhansopimusta. Petro on entinen M-19-kapinallisryhmän jäsen ja entinen Bogotan pormestari. Hän on kampanjassaan vastustanut voimakkaasti korruptiota ja epätasa-arvoa.

Kolumbian presidentinvaalien toinen kierros pidetään 17. kesäkuuta.

Aiheesta muualla:

Colombia election: Run-off expected in first vote since Farc deal (siirryt toiseen palveluun)