1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Neljän päivän pääministeri ja virkasyytteellä uhattu presidentti – Mistä Italian hallituskriisissä on kyse?

Italiaan ei ole vieläkään saatu hallitusta maaliskuun 4. päivän parlamenttivaalien jälkeen.

Italian presidentti Sergio Mattarella kertoi hallitusneuvotteluiden kariutumisesta. Kuva: Ettore Ferrari / EPA

Italian pääministeriksi torstaina nimetty Giuseppe Conte kertoi eilen illalla, että hän luopuu hallituksenmuodostajan tehtävästään.

Syynä on se, ettei Italian presidentti Sergio Mattarella hyväksynyt hallituksen kokoonpanoa.

Italian perustuslain 92. artiklan mukaan presidentti nimittää pääministerin sekä hallituksen muut ministerit.

Miksi Italian hallitus kaatui?

Tarkalleen ottaen hallitus ei kaatunut, sillä hallitusta ei vielä ollut nimitetty.

Hallitussopu syntyi kahden vaalit voittaneen populistipuolueen Viiden Tähden Liikkeen ja Pohjoisen Liiton välille, ja ne esittivät pääministeri Giuseppe Conten johdolla presidentti Mattarellalle ehdotuksen hallituksen kokoonpanosta.

Puolueiden yhteinen ehdokas maan talous- ja finanssiministeriksi oli 81-vuotias eurokriittinen taloustieteilijä Paolo Savona.

Mattarella ei hyväksynyt Savonan nimitystä, sillä hän oli huolissaan tämän eurovastaisuudesta. Mattarellan mukaan (siirryt toiseen palveluun) Savonan valinta olisi todennäköisesti johtanut Italian eroon euroalueesta.

Mattarella sanoi olevansa huolissaan Italian valtionvelan koroista, jotka olivat jo lähteneet nousuun sen jälkeen, kun populistipuolueet pääsivät sopuun hallituksen muodostamisesta.

Italialla on velkaa 2,3 biljoonaa euroa, ja korkotason nousu lisää huomattavasti sen valtiontalouden menoja.

Seurauksena Savonan nimityksen hylkäämisestä pääministeri Giuseppe Conte kertoi eroavansa ja luopuvansa hallituksenmuodostajan tehtävästä.

Giuseppe Conte näyttää nousevan sittenkin Italian pääministeriksi. Kuva: Maurizio Brambatti / EPA

Kuka on kiistelty valtiovarainministeriksi ehdotettu Paolo Savona?

Savona on tunnettu taloustieteilijä, joka on arvostellut kovasanaisesti yhteisvaluutta euroa ja Saksan ylivaltaa euroalueen finanssipolitiikassa.

Hiljattain Savona kohahdutti lausunnoillaan (siirryt toiseen palveluun), joissa hän rinnasti Saksan nykyisen taloudellisen ylivallan natsi-Saksan harjoittamaan valloituspolitiikkaan.

Savonan mielestä (siirryt toiseen palveluun)Italian tulee luopua yhteisvaluutta eurosta tai sitä uhkaa sama kohtalo kuin Kreikkaa.

Savona toimi vuosina 1993–1994 Italian kauppa- ja teollisuusministerinä. Sen jälkeen hän on toiminut lukuisissa johtotehtävissä Italian pankkimaailmassa.

Taloustieteilijänä hän on voittanut useita italialaisia palkintoja ja erikoistunut tutkimaan kansainvälistä valuuttajärjestelmää.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Presidentti Mattarella tapaa tänään maanantaina entisen IMF-ekonomistin Carlo Cottarellin.

Italian median mukaan (siirryt toiseen palveluun)Mattarellan tarkoituksena on yrittää muodostaa Cottarellin johdolla Italiaan väliaikaista teknokraattihallitusta.

Tämän hallituksen tehtävänä olisi päättää maan ensi vuoden budjetista ja mahdollisesti säätää uusi vaalilaki, minkä jälkeen pidettäisiin uudet vaalit.

Riskinä on kuitenkin se, ettei Cottarellin johtama teknokraattihallitus saa parlamentin luottamusta. Tämä johtuu siitä, että parlamentissa nyt näpeilleen saaneet Viiden Tähden Liike ja Pohjoisen Liitto ovat enemmistöasemassa.

Cottarellin valinta olisi Mattarellalta selkeä viesti finanssimarkkinoille ja Italian EU-kumppaneille. Hänet tunnetaan tiukkaa talouskuria ajavana taloustieteilijänä, jonka tehtävänä oli vuosina 2013–2014 tehostaa Italian julkishallinnon rahankäyttöä.

Aikaisintaan uudet vaalit voitaisiin pitää jo syyskuussa. Niistä muodostuisi hyvin selvästi euro-myönteisten ja euro-kriittisten voimien vastakkainasettelu.

Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi di Maio. Kuva: Alessandro di Meo / EPA

Joutuuko presidentti syytteeseen virkarikoksesta?

Kun tieto hallituksen muodostamisen epäonnistumisesta tuli, Viiden Tähden Liikkeen johtaja Luigi di Maio vaati presidentti Mattarellaa virkasyytteeseen.

Di Maio haluaa maan parlamentin ottavan kantaa siihen, onko presidentti syyllistynyt valtiopetokseen tai perustuslain vahingoittamiseen kieltäessään EU-kriittisen ministerin nimittämisen.

On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että Mattarella joutuu syytteeseen. Italian perustuslaki takaa presidentille oikeuden estää yksittäisten ministerien nimeämisen tehtäväänsä, joten Mattarella on toiminut täysin perustuslain mukaisesti.

Mattarellan syyllisyydestä ei lopulta edes päättäisi maan parlamentti vaan Italian perustuslakituomioistuin, jonka tuomarina Mattarella itse toimi usean vuoden ajan.

Di Maion puheet tuleekin nähdä poliittisena pelinä ja valmistautumisena tuleviin vaaleihin. Viiden Tähden Liike äänestettiin valtaan puhdistamaan ja uudistamaan Italian politiikkaa.

Di Maio tulee esittämään hallituksen kaatumisen poliittisen eliitin muutosvastarintana – osoituksena siitä, ettei Viiden Tähden Liikettä haluta valtaan. Tämä tulee vain kasvattamaan sen suosiota entisestään, ja Di Maio tietää sen.