1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viikonloppukooste

Viisi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Lue hollantilaisesta kotihoivan ihmeestä ja syvenny 12 koulunsa päättäneen tarinaan

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Brittitaiteilija Samuel Scottin 1700-luvun näkemys San Josén tuhosta on Greenwichin merimuseon varastossa. Kuva: GFDL

Kultaa, hopeaa ja smaragdeja jopa 15 miljardin arvosta – aarrelaivan löytyminen salattiin yli kaksi vuotta

Kolme vuosisataa sitten espanjalainen alus lähti viemään Latinalaisen Amerikan aarteita Eurooppaan. Britannian sotalaivat katkaisivat matkan ja alus lasteineen painui Karibianmereen, josta sitä on yritetty löytää kauan. Nyt on vahvistettu, että kaksi ja puoli vuotta sitten Karibianmerestä paikallistettu hylky on kuin onkin espanjalaisalus San José. Mutta kuka saa sen aarrelastin?

Buurtzorgin tavoitteena on, että kotisairaanhoitajien työajasta mahdollisimman pieni osa kuluisi niin sanottuihin paperitöihin. Siinä tablettitietokoneissa mukana kulkeva it-järjestelmä on iso apu. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Vanhukset saavat kotonaan niin tehokasta hoitoa, että yrityksestä tuli jo liiankin suosittu – Löytyykö kotihoivan ihme Hollannista?

Kun Euroopan maiden terveydenhuoltoa laitetaan järjestykseen, Hollanti on usein ykkönen. Taitava mainosmies perusti hoivayrityksen, joka sai kilpailijat hermostumaan.

15-vuotias Sarah Stricker selvisi Parklandin kouluampumisesta, mutta koulunkäynti on ollut sen jälkeen vaikeaa. Kuva: Nina Svahn / Yle

Ystävänpäivä erotti ystävykset iäksi – Floridan kouluampumisesta selvinnyt Sarah ei nuku ja pelkää paukahduksia

Ystävänpäivästä tuli Parklandissa musta, kun paikallinen koulu joutui kouluampumisen näyttämöksi. Yle tapasi Sarahin, jolle ampuminen jätti sotatantereiden traumat.

Maailman meret ja rannat täyttyvät muovista. Kuva: Made Nagi / EPA

Osa sinunkin muovijätteistäsi on saattanut matkata toiselle puolelle maapalloa – Kiina pysäytti muovirallin Euroopasta

EU miettii kuumeisesti, mitä tehdä muovijätteille, joita Kiina ei enää huoli.

Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Peruskoulu ohi! 12 tarinaa unelmista, uusista aluista ja kanaviillokista: “Eteenpäin menon tunne oli huima”

Valtaosa vuonna 2002 syntyneistä yli 55 000 lapsesta päätti peruskoulunsa tänä keväänä. Tässä tarinassa neljä peruskoulunsa päättänyttä nuorta eri puolilta Suomea sekä heidän vanhempansa ja isovanhempansa kertovat, millainen nuoruus on nyt ja millainen se oli ennen.