Metsähallitus varoittaa: Edes rakennettuja tulipaikkoja ei saa nyt käyttää, maasto todella kuivaa

Kertakäyttögrillin käyttöäkään ei nyt suositella.

maastopalot
Maastopalo Puumalan Viljakansaaressa.
Etelä-Savon pelastuslaitos

Metsähallitus muistuttaa, ettei avotulta saa tällä hetkellä tehdä edes rakennetuille tulipaikoille. Koko maassa on voimassa metsäpalovaroitus, ja metsäpaloindeksi (siirryt toiseen palveluun) on muuttumassa Metsähallituksen mukaan historiallisen korkeaksi.

– Metsäpalovaroitus tarkoittaa sitä, ettei avotulta saa tehdä. Sitä ei saa tehdä edes rakennetuille tulipaikoille kansallispuistoihin ja muille retkikohteille, Metsähallitus painottaa tiedotteessaan.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on aina kielletty muualla kuin hormilla varustetuissa, maasta eristetyissä tulisijoissa. Maasto on todella kuivaa ja syttymisherkkää.

Metsähallitus kehottaa olemaan käyttämättä edes kertakäyttögrillejä, sillä niistäkin voi tuli levitä maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Jos näet maastopalon, ilmoita asiasta välittömästi hätänumeroon 112.

Avotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä grillejä eikä tiilistä tai kiviaineksesta valmistettuja tulisijoja. Tärkeintä on, ettei tuli voi päästä leviämään maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Retkipaikoilla näitäkään ei saa käyttää, Metsähallitus muistuttaa.

Useat pelastuslaitokset ovat myös varoittaneet viime päivinä maastopalojen suuresta riskistä.

Etelä- ja Keski-Suomessa sammutettiin sunnuntaina useita maastopaloja.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman sanoi Ylelle viikonloppuna, ettei muista, milloin metsäpaloindeksi on viimeksi ollut näin korkea. Metsäpaloindeksi (siirryt toiseen palveluun) on työkalu, jonka avulla Ilmatieteen laitos voi arvioida metsäpaloherkkyyttä.

Lue myös

Alkuviikko aikaa ottaa ilo irti lämmöstä, keskiviikosta alkaen viilenee

Mansikka kukkii avomaalla, muovin alla on jo raakileita – "Juhannuksena mennään lujaa"

Kuiva metsä roihahti hallitusti kulotusnäytöksessä – arvokas taito halutaan siirtää nuorille metsäammattilaisille