1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Baltimoren esikaupunki oli juuri toipumassa edellisestä salamatulvasta, kun uusi iski sunnuntaina – videolla näkyy, miten pääkatu on muuttunut koskeksi

Ellicott Cityllä on huono onni, tulvat iskivät kaupunkiin jo toistamiseen alle kahden vuoden sisällä.

Hyökytulvat tekivät tuhojaan Marylandissa
Hyökytulvat tekivät tuhojaan Marylandissa

Ellicott City on 66 000 asukkaan kaupunki, siis Vaasan kokoinen. Se kuuluu Marylandin osavaltiossa sijaitsevan Baltimoren metropolialueeseen.

Heinäkuussa 2016 Ellicott Cityssä satoi parissa tunnissa 17 senttiä vettä, ja tulvat tappoivat kaksi ihmistä. Iso osa keskustan liikkeistä kärsi tuhoja, mutta 96 prosenttia yrityksistä oli ehditty korjata.

Eilen sunnuntaina kaupungissa satoi kuudessa tunnissa yli 20 senttiä vettä. Kuolonuhreista ei ainakaan vielä ole tietoa. Howardin piirikunnan korkein viranomainen, Allan Kittleman sanoi, että aineelliset tuhot ovat merkittävät ja vaikuttavat parin vuoden takaisia vakavammilta. Vesi on laskenut, mutta tuhojen arviointi on vielä kesken.

– Asukkailla ja yrittäjillä on taas edessä sama haasteellinen urakka. Tuemme heitä samoin kuin tuimme vuonna 2016, sanoi Kittleman.

Marylandin kuvernööri Larry Hogan kävi katsomassa tuhoja.

– Sanovat, että tämä on kerran-vuosituhannessa tyyppinen tulva. Ja meillä on ollut kaksi niitä jo parin vuoden sisällä, sanoi Hogan.

Pari viikkoa sitten Hogan kertoi (siirryt toiseen palveluun), että liittovaltion katastrofien hoidosta vastaava virasto FEMA on myöntänyt piirikunnalle toista miljoonaa dollaria tulvariskin pienentämiseen. Kuvernööri Hoganin mukaan tilannetta oli yritetty parantaa väliaikaisjärjestelyin, mutta isommat järjestelyt viedän aikaa, eikä kukaan odottanut uutta salamatulvaa näin pian.