Eläintarhoihin syntynyt seitsemän suloista metsäpeuravasaa, jotka pääsevät kasvaessaan vapaiksi kansallispuistoihin

Metsäpeurat metsästettiin sukupuuttoon Suomesta 1900-luvun alkupuolella, mutta nykyään niitä on jo yli 2 000 yksilöä.

metsäpeura
Punaruskeaturkkinen metsäpeuravasa havahtuu hereille ja kokoaa pitkät jalkansa noustakseen ylös.
Vasojen elämä koostuu vielä vain syömisestä ja nukkumisesta.Mari Lehmonen / Helsinki Zoo

Korkeasaaren, Ähtärin ja Ranuan eläintarhoissa on syntynyt toukokuun aikana seitsemän metsäpeuran vasaa. Myös Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistojen totutustarhoissa on syntynyt ensimmäisiä vasoja.

Metsäpeura metsästettiin Suomessa sukupuuttoon 1910-luvulla. Peuroja kuitenkin palasi itärajan yli Kainuuseen neljän vuosikymmenen jälkeen.

Peuroja autetaan luontoonpalautushankkeella: puolentoista vuoden iässä peurat siirretään eläintarhoista kansallispuistojen totutustarhoihin. Vasoilla on korvamerkit ja mikrosirut, jotta ne voidaan jatkossa erottaa toisistaan.

Punaruskeaturkkinen metsäpeuravasa havahtuu hereille ja kokoaa pitkät jalkansa noustakseen ylös.
Vasat on korvamerkitty ja niillä on mikrosirut myöhempää tunnistamista varten.Mari Lehmonen / Helsinki Zoo

Ensimmäiset metsäpeurat eläintarhoista ja Kainuun metsistä muuttivat totutustarhoihin viime syksynä. Hankkeen päätteeksi Seitsemiseen ja Lauhanvuoreen vapautetaan muutaman kymmenen metsäpeuran laumat.

Nykyään Suomessa on yli 2 000 metsäpeuraa Kainuussa ja Suomenselän keskiosissa. Suomenselän kanta on muodostunut aiemmin tehdyistä, onnistuneista luontoonpalautuksista.

Metsäpeuraa esiintyy Suomessa ja Venäjän Karjalassa. Yhteensä luonnossa elää noin 4 500 yksilöä, ja laji luokitellaan silmälläpidettäväksi.