Sukulaisten syytteet kaatuivat dementikon tililtä kadonneiden rahojen tapauksessa

Oikeus piti uskottavana, että vanhus olisi voinut itse lahjoittaa lähes 40 000 euroa lähisuvulle.

muistisairaudet
Tampereen oikeustalo
Antti Eintola / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi maanantaina kaikki syytteet lapsia ja lastenlapsia kohtaan dementikolta kadonneiden 40 000 euron tapauksessa.

Syyttäjä vaati lapselle ja lapsenlapselle rangaistusta törkeästä petoksesta tai törkeästä kavalluksesta. Syytteen mukaan rahoista jaettiin uhrin lapsille ja lapsenlapselle kullekin 5 500 euroa, yhteensä lähes 40 000 euroa. Osaa rahaa ottaneista syytettiin rahanpesusta.

Oikeus hylkäsi kaikki syytteet. Oikeus piti uskottavana, että vanhus oli itse halunnut lahjoittaa rahojaan. Oikeuden mukaan lääkärinlausunnoista ei voi varmuudella sanoa, etteikö yli 90-vuotias olisi ymmärtänyt lahjoituksen merkitystä.

Oikeuden mukaan oli uskottavaa, etteivät kaikki lapset ole tienneet äitinsä sairastavan muistisairautta. Osa lapsista ei ollut tavannut äitiään vuosikausiin.

Kaikki syytetyt kiistivät syyllistyneensä rikoksiin. Heidän mukaansa yli 90-vuotias halusi vapaaehtoisesti luovuttaa rahat ja hän antoi suostumuksen tilisiirtolomakkeiden allekirjoittamiseen puolestaan.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue lisää:

Dementikon tililtä hävisi 40 000 euroa: Vanhuksia huijataan Suomessa ainakin kuudella eri tavalla ja ilmiö vain yleistyy