Mitä tapahtui Leila-vauvalle? – Nimeä ei löydy Gazan protestissa kuolleiden listalta

Vauva nousi monelle Gazan verilöylyn symboliksi, mutta nyt tutkitaan, mihin hän todellisuudessa kuoli.

Gazan kaista
Palestiinalaismielenosoittajat juoksevat karkuun Israelin ampuessa kyynelkaasua Gazan ja Israelin rajalla 14. toukokuuta.
Palestiinalaismielenosoittajat juoksevat karkuun Israelin ampuessa kyynelkaasua Gazan ja Israelin rajalla 14. toukokuuta.Mohammed Saber / EPA

Kahdeksan kuukauden ikäistä Leila-vauvaa ei löydy listalta, jossa Gazan terveysministeriö nimeää Israelin joukkojen kuun puolivälin mielenosoituksessa surmaamat gazalaiset.

Ministeriön edustaja Ashraf al-Qidra sanoo brittilehti The Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että Leila al-Ghandourin nimeä ei ole listalla, koska hänen kuolinsyytään tutkitaan.

Ministeriö ja perhe kertoivat alun perin, että tyttö oli kuollut hengitettyään kyynelkaasua mielenosoituksessa 14. toukokuuta Gazan ja Israelin rajalla. Ministeriön mukaan Israelin joukot tappoivat kaikkiaan yli 60 mielenosoittajaa.

Leila al-Ghandourista tuli monelle Gazan verilöylyn kasvot. (siirryt toiseen palveluun)

Pian alkoi kuitenkin keskustelu siitä, oliko hän todella Israelin joukkojen uhri.

"Herkkä kysymys"

Israelin armeija on kiistänyt väitteen. Armeija sanoi, (siirryt toiseen palveluun) että vauvalla oli sen tietojen mukaan ennestään terveysongelmia.

Eri tietojen mukaan vauva olisi kärsinyt syntymästään asti sydänongelmista. Muun muassa The Guardian kertoo nähneensä asiaa koskevan terveysraportin. Tiedossa ei ole, vaikuttiko kyynelkaasun hengittäminen hänen kuolemaansa. Leilan perhe on syyttänyt Israelin armeijaa.

Terveysministeriön al-Qidra kertoo, että vauva oli jo kuollut, kun hänet tuotiin sairaalaan. Perhe kertoi, että tyttö oli ollut rajalla ja hengittänyt kyynelkaasua.

– Ei ollut alun perinkään selvää, kuoliko hän siihen. Siksi otimme asian käsiteltäväksi, al-Qidra kertoo.

Al-Qidra toteaa, että kysymys on hyvin herkkä.

– Israel haluaa todistaa, ettei vauva kuollut kyynelkaasuun. En sano, että hän kuoli, mutta asiaa on vielä tutkittava,

Israel: Voimankäyttö oikeutettua

Israel on torjunut vaatimukset siitä, että Gazan mielenosoituksista tehtäisiin riippumaton tutkimus. Israelin mukaan tuliaseiden käyttö oli laillista ja oikeutettua.

Armeija on syyttänyt Gazaa hallitsevaa Hamas-järjestöä valeuutisten levittämisestä mielenosoituksesta, kertoo muun muassa israelilaislehti The Jerusalem Post. (siirryt toiseen palveluun)

Israelin korkein oikeus torjui torstaina kuuden ihmisoikeusjärjestön vaatimuksen, jonka mukaan armeijan pitäisi lopettaa tuliaseiden käyttö aseettomia siviilejä kohtaan. Oikeuden mukaan mielenosoitukset ovat osa aseellista konfliktia Hamasia vastaan.

Gazan terveysministeriön mukaan Israelin joukot ovat surmanneet yli 110 palestiinalaista protesteissa kahden viime kuukauden aikana.

Aiheesta aiemmin:

Tilanne jännittynyt Gazassa ja Länsirannalla – Turkki pisti Israelin lähettilään jäähylle

Lähteet: Yle Uutiset, AFP