Psykologi: Jättimäisestä mokasta voi selvitä, vaikka se sattuisi Mestarien liigan finaalissa

Ison epäonnistumisen jälkeen on tärkeää, että joku pysyy rinnalla, sanoo urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen.

Loris Kariuksen virheheitto osui vastustajan jalkaan ja lirui siitä verkkoon
Loris Kariuksen virheheitto osui vastustajan jalkaan ja lirui siitä verkkoon

Meistä jokainen mokailee.

Liverpoolin maalivahdille Loris Kariusille painajaismainen epäonnistuminen tapahtui Mestarien liigan finaalissa, reilusti yli sadan miljoonan katsojan nähden. Kaksi maalia syntyi Kariusin pahojen virheiden vuoksi, ja lauantai-illan pelin jälkeen Liverpool-maalivahti on ollut valtavan riepottelun kohteena.

Epäonnistuminen itselle ja muille tärkeässä asiassa voi aiheuttaa voimakasta häpeää, huonommuuden tunnetta ja syyllisyyttä. Urheilupsykologi Hannaleena Ronkaisen mukaan niistä voi kuitenkin selvitä eteenpäin.

– Se vaatii kyllä käsittelyä. Jonkinlaisen shokkireaktion tällainen todennäköisesti urheilijassa aiheuttaa, Ronkainen sanoo.

Riittää, kun ottaa kiinni olkapäästä

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikössä työskentelevän Hannaleena Ronkaisen mukaan muiden ihmisten tuella on suurista epäonnistumisista selviämisessä todella tärkeä merkitys. Urheilijan kohdalla erityisen tärkeää on valmentajien ja muun joukkueen tuki.

– Peruslähtökohta on se, ettei ihmistä jätetä yksin. Että olisi ainakin joku henkilö, joka pysyy rinnalla.

Ronkainen kertoo katselleensa hämmentyneenä, ettei oma joukkue aluksi mennyt Mestarien liigan finaalissa maalivahdin tueksi. Epäonnistumisen hetkellä ei Ronkaisen mielestä tarvita edes sanoja. Oleellista on vain viestittää mokan tehneelle ihmiselle, että tästä selvitään.

– Voi vain mennä toisen luo ja ottaa vaikka olkapäästä kiinni.

Kun mokan käsittelee, se ei määritä koko elämää

Usein ensireaktio ison mokan jälkeen on epätodellisuuden tunne. Tapahtuneen haluaa vain unohtaa ja sulkea sen kokonaan pois mielestään.

– Monesti käy paradoksi: mitä enemmän asiaa yrittää kieltää, sitä enemmän se kummittelee mielessä, Ronkainen sanoo.

Osa ihmisistä tarvitsee enemmän aikaa siihen, että on valmis häpeän ja muiden vaikeiden tunteiden kohtaamiseen. Ronkaisen mukaan se on kuitenkin tärkeää, sillä pahimmillaan tapahtunut pulpahtaa esiin ja aktivoituu uudelleen jossakin aiempaa muistuttavassa tilanteessa. Silloin ihminen voi lamaantua täysin.

Käsittelemättä jäävä epäonnistuminen itselle tärkeässä asiassa voi myös vaikuttaa kielteisesti minäkuvaan.

– On tärkeää analysoida, käydä läpi mitä tapahtui. Sen jälkeen voidaan lähteä miettimään, miten tästä selvitään.

Kun asiaa aktiivisesti käsittelee, reaktiovaiheessa ihminen pohtii, miksi minulle kävi näin. Sen jälkeen tulee Ronkaisen mukaan yleensä uudelleenjäsennyksen vaihe.

– Tapahtunut alkaa näyttäytyä vähän eri näkökulmasta ja sulautuu lopulta omaan elämänhistoriaan. Se ei määritä koko elämää.

Someraivo ei helpota selviytymistä

Someriepottelu ei ainakaan helpota oman häpeän käsittelyä. Mestarien liigan finaalin jälkeen maalivahti Loris Karius on saanut sosiaalisessa mediassa osakseen sekä vakavia uhkauksia että myötätuntoa.

Hannaleena Ronkaisen mielestä hallitsematon somemaailma aiheuttaa ihmisille epäinhimillisiäkin tilanteita.

– Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että ympärillä olisi terveitä ihmissuhteita, pystyisi pitämään median vähän kauempana eikä lähtisi lukemaan näitä juttuja.

Tärkeintä on, ettei ihminen jää trauman kanssa yksin

Resilienssillä eli psykologisella selviytymiskyvyllä on Hannaleena Ronkaisen mukaan merkitystä sen suhteen, kuinka vaikeuksiin suhtautuu. On huomattu, että esimerkiksi traumaattinen stressireaktio kehittyy osalle ihmisistä, mutta vastaavassa tilanteessa toisille ei.

Resilienssiin liittyy hyvä stressinsietokyky, kyky ratkaista ongelmia sekä hakea apua. Myötätuntoista suhtautumista omiin ja muiden virheisiin voi myös opetella.

Ronkaisen mukaan kaikkein olennaisinta on kuitenkin muiden tuki.

– Keskeistä on, joutuuko ihminen yksin käsittelemään ja kohtaamaan trauman vai onko ympärillä sosiaalista tukea, hän sanoo.