"Minut huomioidaan paremmin kuin sairaalassa" – saksalainen Anja Strauss on valinnut synnytyskodin, jossa ei ole lääkäreitä eikä anneta kivunlievitystä

Saksalaisissa sairaaloissa tehdään poikkeuksellisen paljon keisarinleikkauksia. Moni odottava äiti haluaisi kokea luonnonmukaisen synnytyksen sairaalan ulkopuolella.

synnytys
Anja Strauss
Anja Strauss aikoo synnyttää myös toisen lapsensa Charlottenburgin synnytyskodissa.Yle

BERLIINI Pehmeitä valoja, eteerisiltä öljyiltä tuoksuvia huoneita, sukkasillaan sipsuttavia kätilöitä joogahousuissa.

Berliinissä sijaitsevassa Charlottenburgin synnytyskodissa on kiire, sillä yön aikana on syntynyt kolme vauvaa. Nytkin synnytyshuoneesta kuuluu tasaisesti synnytyshuutoja.

Pari tuntia myöhemmin onnesta säteilevä isä kantaa pastelliväreihin puetun vastasyntyneen kantokopassa ulos. Yllättävän energisen näköinen mutta hikinen äiti kävelee perässä. Jos synnytys on sujunut hyvin, tästä synnytyskodista kotiutetaan heti synnytyksen jälkeen.

Synnytyskotia johtavan Christine Bruhnin mielestä raskaus ja synnytys ovat luonnollisia asioita, jotka eivät lähtökohtaisesti kuulu sairaalaan.

– Jokainen terve nainen pystyy synnyttämään lapsensa luonnollisella tavalla. Synnytys on monimutkainen mutta todella säädelty kehon prosessi, jolle äidin pitää pystyä antautumaan ammattilaisen opastuksen avulla, Bruhn sanoo.

Raskaana oleva nainen
Yle

Kätilöt tutustuvat äiteihin jo raskauden aikana

Geburtshausit eli synnytyskodit ovat verrattain uusi ilmiö Saksassa. Ensimmäiset synnytyskodit avattiin keskisaksalaisessa Gießenissä ja Länsi-Berliinissä 1980-luvun puolivälissä.

Nyt Saksassa arvioidaan olevan yli sata synnytyskotia.

– Suurin ero sairaalasynnytyksiin on se, että tarjoamme erittäin yksilöllistä opastusta. Ajattelemme, että tuttu kätilö ja kodinomaiseksi luotu ympäristö auttavat äitiä synnyttämään paremmin, Bruhn kuvailee.

Synnytyskodin johtaja Christine Bruhn lähikuvassa.
Berliinin Charlottenburgin synnytyskodin johtajan Christine Bruhnin mielestä synnytys on luonnollinen asia, johon ei pitäisi suhtautua kuin sairauteen.Anna Saraste Yle

Hänen mukaansa kätilöt tutustuvat äiteihin raskauden aikana, jotta he pystyvät synnytyksessä arvioimaan paremmin äidin vointia.

Synnytyksen aikana äiti tuntee kovia kipuja ja joutuu tilanteeseen, jota hän ei pysty täysin hallitsemaan. On hyvin yksilöllistä, miten äiti tilanteessa pärjää.

Vaatii paitsi ammattilaisen silmää, myös synnyttäjän tuntemista oikeanlaisen tuen antamiseksi, Christine Bruhn sanoo.

Tutulta kätilöltä voi kysellä tyhmiäkin

Toista lastaan odottava Anja Strauss osallistuu iltapäivän synnytysvalmennukseen. Hän on tyytyväinen synnytyskodissa tähän mennessä saamaansa yksilölliseen opastukseen.

– Voin aina olla kätilööni yhteydessä, oli minulla mitä kysymyksiä tahansa. Tutulle ihmiselle kehtaa esittää tyhmempiäkin kysymyksiä.

Synnytyskodin neuvontahuone.
Synnytyskodit sisustetaan kodinomaisiksi.Anna Saraste / Yle

Strauss on nyt yhdeksännellä kuulla raskaana. Hän odottaa synnytystä rauhallisin mielin.

– Täällä ei tunnu, että jäisin tilanteessa yksin. Toiveeni voidaan huomioida paremmin kuin sairaalassa.

Vain terveet äidit pääsevät synnytyskoteihin

Synnytyskotien toiminta on rajattu tiukasti terveisiin äiteihin, jotka odottavat terveitä lapsia. Jos komplikaatioita havaitaan tai synnytyksestä epäillään tulevan vaikea, äidit ohjataan sairaaloihin jo raskauden aikana.

Synnytyskotipaikat ovat haluttuja. Silti vasta kaksi prosenttia saksalaislapsista syntyy synnytyskodeissa. Valtaosa äideistä synnyttää edelleen sairaaloissa.

Taustalla on ennen kaikkea Saksan kätilöpula.

Puuveistos äidistä ja vauvasta.
Synnytyskodissa tulevan äidin kanssa puhutaan jo etukäteen esimerkiksi synnykseen liittyvistä kivuista.Anna Saraste / Yle

Yksi syy kasvavaan kiinnostukseen synnytyskoteja kohtaan löytyy Saksan korkeista keisarinleikkausluvuista. Jopa 32 prosenttia saksalaisvauvoista syntyy keisarinleikkauksella. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan niitä pitäisi olla lääketieteellisistä syistä vain 10–15 prosenttia.

Bertelsmann-säätiön tutkimus vuodelta 2012 (siirryt toiseen palveluun) osoitti, että suuri määrä johtuu lääkärien toiveesta välttää riskejä ja oikeudenkäyntejä.

Saksalaisten perusterveydenhuollosta vastaavat sairauskassat maksavat sairaaloille myös parempia korvauksia synnytyksistä, jos ne ovat vaatineet kirurgisia toimenpiteitä ja lääkärin läsnäoloa kätilöiden rinnalla.

Synnytysamme berliiniläisessä synnytyskodissa.
Synnytysamme berliiniläisessä synnytyskodissa.Anna Saraste / Yle

Synnytyskotien valmennuskursseilla puhutaan paljon synnytykseen liittyvistä kivuista. Anja Straussin kaltaisia odottavia äitejä valmistetaan mahdollisimman todenmukaisin kuvauksin tulevaan.

Kivunlievitystä ei anneta, eikä lääkäri ole paikalla. Jos synnytyksessä tulee vaikeuksia, äiti on siirrettävä lähimpään sairaalaan.

"Katastrofeja voi aina sattua"

Saksan gynekologiliiton mukaan äidin ja lapsen turvallisuus voidaan taata ainoastaan sairaalassa.

Vaikka raskaus olisi sujunut mallikkaasti, voi synnytyksessä tulla komplikaatioita. Katastrofeja voi aina sattua, liiton puheenjohtaja Klaus Friese sanoo Süddeutsche-lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Charlottenburgin synnytyskoti on erittäin suosittu, sillä se sijaitsee synnytyssairaalan kanssa samalla tontilla. Hätätilanteessa äiti ja lapsi pääsevät sairaalaan parissa minuutissa.

Synnytyskodit tekevät läheistä yhteistyötä sairaaloiden kanssa ja tiedottavat niille tulevista synnytyksistä.

– Synnytyksen aikana äidin on vaikea tehdä mitään suuria päätöksiä. Paras olisikin miettiä etukäteen jo raskauden aikana, millaisen synnytyksen ja kokemuksen äiti itselleen haluaa, Christine Bruhn sanoo.

Lisää aiheesta:

Vuoden jono päiväkotiin ja pelkona parkkipaikkasynnytys – Berliinin vauvabuumissa loppuvat sekä kätilöt että hoitopaikat

Kun aika ei kultaakaan muistoja – synnytys voi olla joskus traumaattinen kokemus

Yle Perjantai: Synnytysjutut