Uusi alkoholilaki on tuplannut erilaisten hakemusten määrän Lapissa – Suurin osa jatkoaikaa hakeneista on käyttänyt sitä jo vanhan lain aikana

Ravintolat saavat nykyään anniskelulle jatkoajan pelkällä ilmoituksella. Toisaalta ravintoloille on määrätty uusia velvoitteita järjestyksenvalvontaan.

Alkoholin myynti-/anniskelulupa
Alkoholijuomapakkauksia Alkon hyllyssä.
Alkon tarjontaa. Jesse Maidell / Yle

Uuden alkoholilain mukaan alkoholijuomien anniskeluaika päättyy jatkossakin klo 1.30, mutta anniskelua saa jatkaa aluehallintovirastolle tehdyn ilmoituksen jälkeen enintään klo 4.00:ään. Anniskellut alkoholijuomat on nautittava tunnin kuluessa anniskeluajan päättymisestä.

Lapissa on tullut harvakseltaan sellaisia ilmoituksia, joissa yritys hakee jatkoaikaa ensimmäistä kertaa.

– Kokonaan uusia sisätiloissa anniskelun jatkoaikailmoituksia on tullut noin viisitoista. Lisäksi noin neljäkymmentä vanhan lain mukaisella jatkoaikaluvalla toiminutta paikkaa on vaihtanut lupansa uuden lain mukaiseksi, kertoo aluehallintoviraston ylitarkastaja Tarja Strömdahl.

Uuden lain mukaan sisätiloissa tapahtuvaa anniskelua voi jatkaa aluehallintovirastolle tehtävällä ilmoituksella. Anniskelun voi aloittaa 21 päivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä.

Ulkona tapahtuvaa anniskelua varten on sen sijaan haettava lupa.

– On haluttu lisätä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia heidän asuinympäristöönsä. Ulkotiloissa tapahtuvaa jatkoaikaa varten viranomainen kuulee ravintolan kanssa samassa tilassa olevan kiinteistön lisäksi vastapäistä ja viereisiä kiinteistöjä taloyhtiöiden kautta, Strömdahl sanoo.

Ulkona tapahtuvan anniskelun jatkoaikalupia on haettu noin viisikymmentä. Niistä kymmenellä hakijalla ei ole aiemmin ollut jatkoaikalupaa terassille.

Kaikkiaan Lapissa on 502 voimassa olevaa anniskelulupaa.

Uudet velvoitteet laimentaneet ilmoitusintoa

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Tarja Strömdahl pitää uuden lain vaikutusta ravintoloihin kohtalaisen pienenä, kun katsotaan niitä ilmoittajia tai hakijoita, joilla ei ole aiemmin ollut jatkoaika käytössä.

– Voi olla, että innostusta hillitsevät valvontamaksut ja järjestyksenvalvojavelvoite. Jatkoajalla jokaista sataa asiakasta kohden pitää olla yksi järjestyksenvalvoja.

Anniskeluajan pidentämisen valvontamaksu 760 euroa vuodessa, jos jatkoaika on käytössä yli 180 vuorokautta. Jos päiviä on enintään 180, on maksu 380 euroa.

Strömdahl korostaa, että uudella alkoholilailla on haluttu lisätä sekä elinkeinonharjoittajan vapautta että myös vastuuta.

– Asiakkaiden turvallisuudestahan tässä on kysymys. Järjestyksenvalvoja voi tehdä myös muita tehtäviä, kuten alkoholijuomien tarjoilua. Hänen on kuitenkin pystyttävä valvomaan järjestystä anniskelupaikassa ja sen välittömässä läheisyydessä.

Pienessä kuppilassa kuppilan pitäjä voi toimia itse järjestyksenvalvojana.

– Se on mahdollista, jos on oikein pienestä paikasta kyse. Kunhan se järjestyksenvalvonta sujuu.

Hieman puutteita havaittu jo

Avin ja poliisin valvonnassa on jo tullut esiin muutama tapaus, joissa järjestyksenvalvojia ei ole jatkoajalla ollut lainkaan.

– Ensisijaisten keskustelemme asiasta. Jos tilanne ei korjaannu, niin sitten pitää kuulla ja niin edelleen. Mutta kyllä me uskomme, että elinkeinonharjoittajat ovat fiksua väkeä ja ymmärtävät, että laki koskee kaikkia.

Lisäksi elinkeinonharjoittajien kanssa käydään läpi uuden lain velvoittamia omavalvontasuunnitelmia.

Uusi laki on tuplannut avin työmäärän

Maaliskuussa kokonaisuudessaan voimaan tullut uusi alkoholilaki on tuonut ravintoloille muitakin muutoksia. Ne voivat esimerkiksi hankkia alkoholin vähittäismyyntiluvan.

Strömdahl kertoo, että kaikkiaan uusi laki on kaksinkertaistanut aviin tulevien ilmoitusten ja hakemusten määrän.

– Olemme hyvin työllistettyjä tällä hetkellä. Uskon kuitenkin, että syksyyn mennessä ilmoitusten ja lupahakemusten määrä alkaa tasoittua, Strömdahl arvelee.