1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhat

Avoimet Puutarhat -päivänä voi nauttia kukkaloistosta

Puutarhaliitto etsii uusia osallistujia Avoimet Puutarhat -tapahtumaan. Kesän teema on rohkaiseva: puutarha ei ole koskaan valmis, mutta aina kokemisen arvoinen.

puutarhat
Puutarhassa suihkulähde
Avoimet Puutarhat -tapahtumassa voi nauttia toisten puutarhojen vehreydestä ja saada ideoita omaan pihaan.Hannu Harhama / Yle

Avoimet Puutarhat (siirryt toiseen palveluun)-tapahtuma järjestetään heinäkuun ensimmäisenä päivänä jo seitsemännen kerran. Tapahtumaan on ilmoittautunut esimerkiksi 28 puutarhaa eri puolilta Kanta-Hämettä. Koko maasta ilmoittautumisia on tullut nyt noin 350, mutta osaan niistä sisältyy lukuisia erilliskohteita.

Hattulalaisen puutarhurin Timo Koskisen oma puutarha on tälläkin kertaa mukana tapahtumassa. Tuttujen kohteiden lisäksi uudet puutarhat ja pihat ovat aina tervetulleita.

– Kun on riittänyt tätä lämpöä, niin olisi kiva nähdä sellainen vilvoittava, vihreän vehreä piha, jossa olisi puita ja pensaita sopusuhtaisesti ja vähän nurmikkoakin, missä voi tallustella, sanoo Koskinen.

– Mutta kyllä niitä kukkiakin täytyy vähän olla, niin minä vähän sitten salaa katsoisin, että onko minulla noita!

Kukin puutarha on omanlaisensa

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kannustaa kaikkia mukaan, mutta etenkin varsinaissuomalaisia puutarhojen omistajia.

– Meillä on varsin hyvin paikkoja mukana eri puolilta maata, mutta yllättävän vähän Varsinais-Suomesta, eli siellä voitaisiin vielä vähän herätä! Niin sanottuja ammattilaiskohteita on tullut vuosien aikana lisää, mutta myös yksityisiä pihoja on ollut mukana alusta asti hyvin.

Puutarhanomistajia askarruttaa usein, onko oma puutarha riittävän hieno ja hyvä esiteltäväksi. Myös mahdollinen työmäärä päivän aikana pelottaa, jos väkeä tulee paljon. Taulavuori hälventää huolia:

– Voi ottaa myös keskeneräisen kohteen esille ja kysyä vinkkejä sen kehittämiseen.

Puutarhansa avanneet ovat antaneet Taulavuoren mukaan hyvää palautetta päivästä.

– He kertovat saavansa vaivannäkönsä tuloksesta kiitosta ja ihailuakin ja lisäksi he ovat tyytyväisiä siihen, että saavat tutustua muihin puutarhaharrastajiin ja saavat vinkkejä.

Someajan puutarhaihailu Facebookin harrasteryhmissä on erilaista kuin paikan päällä. Puutarha on elämys kaikille aisteille.

– Keskustelupalstalla saattaa olla vaikka tiiviisti rajattu kuva kukkapenkistä, eikä pihan kokonaisuus välttämättä avaudu niin kuin paikalla. Jokainen puutarha on ihmistensä näköinen, omanlaisensa, kertoo Taulavuori.

Puutarhurin pihassa kukkii perenna jos toinenkin

Puutarhuri Timo Koskinen harrastaa monivuotisia kukkia, joten perennaloistoa löytyy omasta puutarhastakin.

– Heinäkuun ensimmäinen päivä on tietysti sangen pian ja jos lämpimät säät jatkuvat, niin saattaa olla, että suurin osa on jo kukkinut.

– Tapahtumapäivänä harvoin ehtii tutustua toisten pihoihin, mutta me sitten vierailemme jälkikäteen toistemme pihoilla, kertoo Timo Koskinen.

Koskinen muistuttaa, että Avoimet Puutarhat -tapahtumassa kannattaa vierailla myös maakuntarajojen ulkopuolella, sillä esimerkiksi Pirkanmaan puolelta löytyy hienoja pihoja.

Ilmoittautumisaikaa on jatkettu ja mukaan voi ilmoittautua vielä 3. kesäkuuta. Viime vuonna tapahtumaan osallistui koko maassa kaikkiaan 550 puutarhaa, joihin tutustui 65 000 kävijää.

Lue seuraavaksi