Leikataan varastavilta virkamiehiltä käsi ja myydään lentokone Trumpille – Meksikon vaalitaistosta tuli myös meemien sota

Meksikossa äänestetään presidentistä heinäkuussa. Yle kokosi repivän vaalitaiston kiteyttävät meemit.

Meksiko
Ricardo Anayan kannattajat kokoontuivat Ricardo Anaya Andrés Manuel Lópezin vastaiseen mielenosoitukseen  Mexico Cityssä.
Sashenka Gutierrez / EPA

Meksikolaisilla on mitta täynnä. Valtapuolueiden korruptio on rehottaa ja arkea varjostaa jatkuva väkivalta. Vuosi 2017 oli Meksikon väkivaltaisin pariin vuosikymmeneen.

Näissä tunnelmissa meksikolaiset äänestävät heinäkuussa presidentinvaaleissa.

Turhautuminen näkyy värikkäänä vaalikeskusteluna. Ehdokkaiden lausunnoissa on uhattu katkoa varastavilta virkamiehiltä kädet ja antaa Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille kyytiä.

Myös internetin syövereissä vaalit ovat saaneet ihmiset tehtailemaan toinen toistaan armottomampia meemejä. Yle koosti Meksikon vaalikeskustelun kiteyttävät meemit.

Toisille pelastaja, toisille tuleva hirmuhallitsija

Vasemmistolaisen Andrés Manuel López Obradorin kampanjan ympärillä on samankaltaista hypeä kuin Suomessa Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjassa vuonna 2012.

López Obrador on saanut liikkeelle nuorien lisäksi pienituloisia, jotka eivät tavallisesti ole poliittisesti aktiivisia. Hän on luvannut luoda työpaikkoja, pienentää tuloeroja sekä kitkeä korruptiota.

López Obrador johtaa tällä hetkellä kyselyissä ylivoimaisesti.

Näyttönsä López Obradorin on ansainnut johtaessaan lähes yhdeksän miljoonan asukkaan pääkaupunkia Méxicoa vuosina 2000–2005. Kaupunkiin tuli silloin tavallista enemmän ulkomaisia investointeja, minkä lisäksi väkivaltaluvut laskivat.

Vastapuoli vihaa López Obradoria. Häntä on arvosteltu muun muassa populismista. Tästä saatiin esimerkki, kun hän lupasi television suorassa vaaliväittelyssä myydä presidentin yksityislentokoneen Trumpille.

López Obradorin vastustajat pelkäävät tämän ottavan yksityisomaisuuden haltuunsa ja tekevänsä Meksikosta uuden Venezuelan.

Sosiaalisessa mediassa hänen vastustajansa ovat sitoutuneet äänestämään ketä tahansa toisena olevaa estääkseen López Obradorin voiton Meksikossa.

Yksi syy López Obradorin selkeään etumatkaan on muiden ehdokkaiden heikkous.

Ruutukaappaus Facebookista
“Rakkaani, olen muuttunut”, lupaa 89 vuotta Meksikoa hallinnut PRI-puolue Meksikolle somessa levinneessä meemissä.Facebook

Valtapuolueen korruptio suututtaa – kemoterapiaan varatut rahat hävisivät, joten syöpälapsia lääkittiin vedellä

Meksikoa 89 vuotta hallinnutta PRI-puoluetta kohtaan kytee Meksikossa paljon vihaa. Vaalimeemeissä puolue on rinnastettu pahoinpitelevään aviomieheen.

PRI:n ehdokkaan José Antonio Meaden suurin ongelma onkin hänen puolueensa. Vaikka Meade on sujuva puhumaan, harva ottaa vakavasti lupauksia syvästi korruptoituneen PRI:n muuttumisesta.

Värittömän Meaden kampanjaa varjostaa myös skandaali törkeästä huijauksesta syöpäsairaiden lasten hoidossa. Hänen tukijansa, Veracruzin osavaltion entisen kuvernöörin Javier Duarten aikana syöpäsairaita lapsia hoidettiin kemoterapialla, jossa lääke oli vaihdettu veteen. Syy? Rahat olivat hävinneet korruption pohjattomiin taskuihin.

Vahvin haastaja lähetti lapsensa eliittikouluun Yhdysvaltoihin

Oikeiston ja vasemmiston yhteisen liittouman ehdokas Ricardo Anaya on López Obradorin vahvin haastaja. Hänkään ei ole selvinnyt julkisuudessa kolhuitta. Huhut kampanjan rahoittamisesta rahanpesulla ovat sitkeitä.

Anayan elämäntyyli on suututtanut monet, vaikka Meksikossa on totuttu yläluokkaisiin valtaapitäviin. Hänen vaimonsa ja kolme lastaan asuivat viime kesään asti Yhdysvaltojen Atlantassa. Anayan lapset kävivät eliittikoulua. Kun asia nousi julkisuuteen, perhe palasi Meksikoon.

Kritiikkiä on satanut myös siitä, etteivät pariskunnan viralliset tulot selitä perheen ylellistä elintasoa. Oikeistolainen Anaya on keskittynyt väittelyissä vasemmistosuosikin arvosteluun.

Samalla hän yrittää mennä joillain ehdotuksilla López Obradorista vasemmalta ohi. Hän on muun muassa kääntynyt yllättäen perustulon kannattajaksi ja luvannut kansalle ilmaisia tabletteja.

Värikkäin keskustelija – “Varkailta leikattava käsi”

Kuvassa veitsiä heiluttelee toimintaelokuva Macheten päähenkilöä esittävä Danny Trejo. Tässä on Meksikon tuleva turvallisuusministeri, mikäli populistiehdokas Jaime Rodriguez Calderón valitaan presidentiksi, tviitissä vitsailtiin. ** **

Rodriguez Calderónille menee vaalien värikkäimmän keskustelijan pokaali. Hän ehdotti vaaliväittelyssä, että korruptoituneilta virkamiehiltä tulisi leikata käsi pois. Toimittaja varmisti ehdokkaalta useaan kertaan, tarkoittiko tämä varmasti sanomaansa kirjaimellisesti.

– Kyllä, kirjaimellisesti. Varkailta on leikattava käsi, toisteli Rodriguez Calderón.

Kyselyissä hän on sen sijaan roikkunut häntäpäässä.

Rodriguez Calderón toimii tällä hetkellä Nuevo Leonin osavaltion kuvernöörinä. Hän on ensimmäinen meksikolainen, joka on onnistunut nousemaan kuvernööriksi ilman poliittista puoluetta. Hänet tunnetaan kovista otteista järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Sama ehdokas kertoi uskovansa avioliittoon miehen ja naisen välillä niin syvästi, että on mennyt naimisiin kolme kertaa.