Kuivuus vie ratsastajat maneeseihin: hevostallit joutuneet sulkemaan hiekkakenttiä

Pölyävä hiekka rasittaa hevosten hengitysteitä.

ratsastus
Kuivuus sulkee hevostallien hiekkakenttiä
Kuivuus sulkee hevostallien hiekkakenttiä

Useat hevostallit ovat joutuneet sulkemaan ulkona olevat ratsastuskenttänsä kuivuuden vuoksi. Hiekkakentät pölyävät voimakkaasti ja rasittavat ratsastajien ja hevosten hengitysteitä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Kuopiossa on edellisen kerran satanut seitsemäs toukokuuta eli kolme viikkoa sitten. Kuopiolaisella Peikkometsän tallilla ratsastustunnit on jouduttu yli kahden viikon ajan pitämään sisällä maneesissa.

– Hiekkapöly rasittaa hevosia, naapureita ja pihassa olevia autoja. Vettä kaivattaisiin kovasti, ratsastuksenohjaaja Susanna Järvinen toteaa.

Järvinen kertoo, että ratsastustunneilta voisi nousta isoja pölypilviä, jotka voivat leijua kauaskin. Myös naapurisovun takia Järvinen välttää ratsastustuntien pitämistä hiekkakentällä.

Kuopiolaisen Koivumäen Kartanon talleilla kenttiä kastellaan, jotta ratsastustunteja pystytään pitämään. Tähän keinoon ovat turvautuneet monet muutkin tallit, sillä hiekkakenttiä ei voi suolata.

– Se on pohjavesille huono, joten sitä ei saa tehdä, Järvinen kertaa ratkaisua.

Kesä tullut talleille tavallista aikaisemmin

Pitkään jatkunut lämpö näkyy hevostalleilla lisätyönä. Järvisen mukaan yleensä toukokuussa esimerkiksi hevosten vedentarve ei ole näin suuri.

– Tummat hevoset imevät lämpöä itseensä aika paljon ja vettä täytyy nyt olla saatavilla.

Lisäksi tallit joutuvat huolehtimaan, että hevosten suolatasapaino säilyy hyvänä ja eläimille on syötettävä tarvittaessa lisäravinteita.

Aikainen kesä on tuonut myös ötökät talleille tavallista aikaisemmin.

– Ötökkäherkälle hevoselle on ulkoiluajat. Välillä ei yksinkertaisesti ulkoilla, kun on niin paljon öttiäisiä, sadattelee Susanna Järvinen.