1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäpalot

Maastopalot riehuivat jälleen eri puolilla maata – tulta taltutettiin usealla turvetuotantoalueella

Helle jatkuu suuressa osassa maata tiistainakin.

Maastopalo hakkuuaukealla Loviisan Koskenkylässä 28. toukokuuta . Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Metsäpalot raivosivat jälleen maanantaina eri puolilla maata. Säätila ei näytä helpottumisen merkkejä, sillä tuulinen sää vaikeuttaa tiistaista alkaen maastopalotilannetta. Ilmatieteen laitos kehottaakin noudattamaan entistä suurempaa varovaisuutta tulen käsittelyssä.

Itse asiassa tuulinen sää vaikeutti maastopalojen sammutusta jo maanantaina ainakin Oulun Yli-iissä, jossa iltapäivällä syttyi turveaumapalo. Voimakkaan tuulen takia palo levisi kentälle noin hehtaarin alueelle. Tulta oli iltapäivällä sammuttamassa kolmisenkymmentä palomiestä.

Tulta taltutettiin myös kahdella muulla turvetuotantoalueella, Mikkelissä ja Juvalla.

Myös Puolangalla syttyi maastopalo hakkuuaukealla. Siellä oli paikalla enimmillään 13 pelastuslaitoksen yksikköä.

Maastopaloja oli myös useilla muilla paikkakunnilla.

Paloja eri puolella Uuttamaata

Espoon Luukin ulkoilualueella metsäpaloa on sammutettu jo useita tunteja. Pelastuslaitos sai palosta ilmoituksen hieman ennen puolta päivää. Paloalue sijaitsee Väärälammen itäpuolella.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Olli Ryhänen kertoo, että paloalue on hankalaa maastoa korkeuserojen takia.

– Jos alueella olisikin vain pintakasvillisuutta, niin se olisi helpompi kuin tämä metsäpalo, Ryhänen kertoo.

Hänen mukaansa paloalueella kulkee todennäköisesti ulkoilijoiden polkureitistöä. Paloalue on saatu rajattua, mutta jälkisammutustyöt kestävät vielä useita tunteja. Sammutustöissä on mukana myös Rajavartiolaitoksen helikopteri.

Palon syttymissyystä ei ole varmuutta, mutta Ryhänen arvioi, että se on ihmisen aiheuttama.

– Paloalue on kaukana ajoteistä, ja joskushan junat voivat aiheuttaa kiskoilla kipinää, joka sitten sytyttää radan varrella palon, mutta näitä ei täällä ole. Pidän hyvin suurella todennäköisyydellä paloa ihmisen aiheuttamana, Ryhänen kertoo.

Syynä voi olla ulkoilualueella pidetty nuotio tai vaikkapa pois heitetty savuke.

– Maasto on nyt niin valtavan kuivaa, ettei tarvitse oikeastaan muuta kuin heittää natsa maahan. Se voi sytyttää muutaman tunnin päästä maaston palamaan.

Havainto Luukin maastopalosta saatiin lentokoneesta lennonjohdon kautta.

Loviisan Koskenkylässä on sammutettu puolen hehtaarin maastopaloa hakkuuaukealla. Itä-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo, että palo on hallinnassa ja jälkisammutuksia tehdään vielä parin tunnin ajan.

Avotulta ei saa tehdä missään

Metsähallitus muistutti maanantaina, että avotulta ei saa tehdä tällä hetkellä edes retkeilykohteiden rakennetuille tulipaikoille.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on aina kielletty muualla kuin hormilla varustetuissa ja maasta eristetyissä tulisijoissa, Metsähallitus painottaa.

Myös kertakäyttögrillejä tulisi välttää, koska niistäkin tuli voi levitä maapohjan kautta tai kipinöiden välityksellä.

Lue lisää:

"Ihmiset eivät ota huomioon metsäpalovaroitusta!" – valvontalennot ovat estäneet pahoja paloja rutikuivassa maastossa