Turvesuo roihahtaa nyt poikkeuksellisen helposti – Tuotanto laitetaan seis, jos tuuli yltyy

Myös turvetuotannon keskeyttämistä on harkittu kasvaneen paloriskin takia.

turvetuotanto
Paloauto lähtee tallista
Timo Ikonen / Yle

Poikkeuksellisen kuiva sää kiusaa myös turvetuotantoa. Turveyhtiö Vapon Kaakkois-Suomen toimitusketjupäällikkö Ilkka Laitisen mukaan yhtiö on ottanut koko Suomen alueella käyttöön tavallista tiukemmat turvamääräykset turvepalojen välttämiseksi.

– Tilanne on käytännössä Suomen eri osissa samanlainen, eli aluekohtaisia rajoituksia ei ole tehty. Kun joka paikassa on hyvin kuivaa, niin tiukka ohjeistus on käytössä kaikkialla maassa, Laitinen sanoo.

Kivisiä tuotantoalueita otettu pois tuotannosta

Laitinen mainitsee nyt tehtyinä toimenpiteinä alhaisemmat tuulirajoitukset, palosuojeluvalmiuden lisäämisen ja kivisempien tuotantoalueiden karsimisen.

– Maasto on niin kuivaa, ja kivisilla alueilla on riski siitä, että työkone osuu kiveen ja syntynyt kipinä sytyttää palon. Tällaiset alueet on jätetty nyt pois tuotannosta. Myös vartiontia on työmailla lisätty.

Tänäänkin kaksi turvetuotantoalueen paloa

Etelä-Savon pelastuslaitos on sammuttanut tänään kahta turvetuotantoalueella syttynyttä paloa. Juvan Karjalansuolla poisajetun turveauman pohjaa paloi 10 aarin alueelta, ja Mikkelissä Kalkkiköyhän turvetuotantoaluetta paloi puolen hehtaarin alueelta. Perjantaina Haukivuorella turvetuotantoalueella syttynyt palonalku ehdittiin sammuttamaan ennen pelastuslaitoksen saapumista paikalle.

– Perjantaisessa palossa tuotantokone osui yksittäiseen kiveen, ja siitä lähti palonalku. Tänään Kalkkiköyhällä työkoneessa on ollut kuivaa turvetta, ja jostain pakosarjan päältä on luultavasti lähtenyt kipinä ja pudonnut kenttään.

– Kyllähän tietyllä tavalla nyt, kun turve on kuivaa, niin näitä välillä tulee. Tietysti pitää muistaa, että nyt on poikkeuksellisen kuiva kausi. Ohjeistusta on tiukennettu tuulirajojen suhteen, ja etenkin loppuviikosta on odotettavissa kovempia tuulia kuin tällä hetkellä.

"Tuuli on sen verran navakkaa, ettei pysty päivisin toimimaan"

– Käytännössä loppuviikosta päivät ovat meillä aika pitkälti tuotantotaukoja. Tämänhetkinen ennuste näyttää siltä, että tuuli on sen verran navakkaa, ettei pysty päivisin toimimaan ollenkaan.

Myös turvetuotannon keskeyttämistä on harkittu, Laitinen kertoo.

– Jos jotain viranomaismääräyksiä asiasta tulee, niin tietenkin noudatetaan. Turvetuotannon keskeyttämiseen liittyy sellainen ongelma, että tällä hetkellä kuivien sääolosuhteiden johdosta turvekentillä on melko paljon kuivaa tavaraa ja sitä ajetaan kentiltä pois. Se myös osaltaan helpottaa tilannetta, kun palokuormaa saadaan kevennettyä kentillä.