1. yle.fi
  2. Uutiset

Hollannissa askel kohti kolmannen sukupuolen tunnustamista: Ihminen sai oikeuden olla rekisteröitymättä naiseksi tai mieheksi

Limburgin piirioikeus kehottaa parlamenttia muuttamaan lainsäädäntöä niin, että kolmas sukupuoli tunnustetaan.

sukupuoli
Ihminen pitelee käsissään lippua.
Hayoung Jeon / EPA

Hollannissa Limburgin piirioikeus on myöntänyt ensi kertaa maan kansalaiselle oikeuden olla rekisteröitymättä naiseksi tai mieheksi.

Tuomioistuin kehotti samalla parlamenttia hyväksymään kolmannen sukupuolen.

Tuomioistuimen mukaan kantajan sukupuolta ei pystytty määrittelemään hänen syntyessään vuonna 1961. Asioiden helpottamiseksi vanhemmat päättivät rekisteröidä hänet mieheksi.

Myöhemmin henkilö muutti sukupuolensa naiseksi. Ilmeni kuitenkin, ettei sekään sopinut hänelle, eikä hän koe olevansa joko nainen tai mies, tuomioistuin sanoo.

Kantaja pyysi viranomaisia lisäämään syntymätödistukseen kolmannen, sukupuolineutraalin vaihtoehdon.

Tuomioistuin toteaa, että parlamentin tulisi hyväksyä kolmatta sukupuolta koskeva laki. Sillä välin tuomioistuin kehottaa kirjaamaan henkilön syntymätodistukseen, että sukupuoli on määrittelemätön.

Vuonna 2007 Hollannin korkein oikeus hylkäsi vastaavanlaisen kanteen. Limburgin piirioikeuden mukaan yhteiskunnallisen ja lainsäädännöllisen kehityksen myötä aika on kuitenkin nyt kypsä kolmannen sukupuolen tunnustamiseen.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi