Poni selvisi kontion rajusta käsittelystä – toipuu nyt 18 tikkiä kyljessään

Ponin takapäässä oli useita raatelujälkiä. Petoyhdyshenkilön mukaan kyseessä oli karhu, sillä susi olisi käynyt kiinni etuosaan ja kaulaan.

Kuva: Bea-Eveliina Iivonen

Karhu raateli laitumella ollutta ponia keskellä päivää Jämijärven Suurimaalla sunnuntaina. Poni sai vartaloonsa useampia haavoja. Se oli laitumella viiden hevosen kanssa lähellä asuintaloa.

Petoyhdyshenkilö: Varmasti karhu

Paikalla vieraillut petoyhdyshenkilö pitää raatelujälkien perusteella varmana, että asialla on ollut karhu. Karhun käyntijälkien havaitseminen on kuitenkin vaikeaa maaston kuivuuden vuoksi.

– Kyllä se karhu oli. Todennäköisesti asialla on ollut kiimainen uroskarhu, joka on haistanut hevoset. Hevonen pystyy kuitenkin laittamaan aika hyvin kampoihin karhullekin, toteaa petoyhdyshenkilö Teuvo Puska.

Kuva: Bea-Eveliina Iivonen

Kankussa 30 sentin vekki

Laitumella oli sunnuntaina kuuden hevosen lauma. Bea-Eveliina Iivonen huomasi illalla tuodessaan uutta hevosta laitumelle, että yksi eläimistä oli loukkaantunut.

Hevosen oikeassa kyljessä oli jälki tassun raapaisusta. Toisessa kankussa oli noin 30 senttiä pitkä, lihakseen asti ulottuva syvä haava. Myös vasemmassa takajalassa oli raapimisen jälkiä.

– Soitimme heti eläinlääkärille ja hevosen omistajalle. Eläinlääkäri totesi, että vammat eivät voi olla toisen hevosen aiheuttamia. Paikalle pyydetty petoyhdyshenkilö piti todennäköisimpänä vaihtoehtona karhua, koska susi kävisi kiinni etupäähän tai kaulaan. Ilveksenkin mahdollisuus mainittiin.

Hevoset toistaiseksi sisällä

Hevoslauma oli Iivosen mukaan rauhallinen, kun hän tuli paikalle ja aita ehjä. Ponia lukuun ottamatta, muut olivat kunnossa.

–Naapuritkaan eivät olleet huomanneet mitään erityistä.

Hyökkäyksen kohteeksi joutunut poni voi tällä hetkellä olosuhteisin nähden hyvin.

– 18 tikkiä tarvittiin ison haavan kursimiseen. Se on nyt omistajansa luona ja toipuu todennäköisesti hyvin.

Iivonen sanoo pitävänsä kaikki hevoset toistaiseksi sisätiloissa.