Sairaanhoitajien sijaiset ovat Lapissa kiven takana, ilmiö tuttu myös muualla Suomessa

Sairaanhoitajien kesäsijaisia on ollut aiempaa vaikeampaa saada Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloihin. Lapin keskussairaalaan sijaisia etsitään vieläkin. Osaavaa henkilökunnasta on pulaa paikoitellen ympäri Suomea.

sairaanhoitajat
miehelle laitetaan tippaa
Lapin keskussairaalassa viime hetken sijaisia on nyt haettu sisätautien, kirurgian, keuhkosairauksien ja neurologian vuodeosastoille.AOP

Lapin keskussairaala joutui turvautumaan viime hetkellä Facebook-ilmoitteluun, kun osa jo valituista kesäsairaanhoitajien sijaisista perui äkillisesti tulonsa.

Vielä viime perjantaina sairaalasta puuttui 3–4 sijaista, vaikka kesälomien alkuun on enää vain päiviä. Osa sijaisuuksista on nyt täytetty.

– On kyllä jo monella paikkaa vaikeuksia saada, että kyllä osaavasta, ammattitaitoisesta henkilökunnasta alkaa olla pula ympäri Suomen, ympäri Ruotsin ja ympäri Pohjoismaiden. Kilpailu on kovaa myös osaavien henkilöiden osalta, Lapin keskussairaalan hallintoylihoitaja Maarit Palomaa kertoo.

Ei erityinen tilanne, mutta sairaanhoitajia liikkeellä vähemmän

Maarit Palomaan mukaan jo valitut työntekijät ovat peruneet tulonsa sairastumisen vuoksi. Tai sitten työpaikka on saatu muualta.

Erityinen tilanne ei sinänsä ole, perumisia on tullut aiemminkin. Mutta ainakin Länsi-Pohjan keskussairaalasta kerrotaan suoraan, että sijaisia on ollut viime vuotta hankalampi saada.

– Jos verrataan aikaisempiin vuosiin, aavistuksen verran hankalampi, hallintokoordinaattori Kaisu Rautio pohtii.

Länsi-Pohjan keskussairaalassa sijaiskiintiö on täynnä, vaikka sielläkin äkillisiä peruutuksia tuli loppukeväästä.

Lapin keskussairaalassa on tänä kesänä noin 110 sairaanhoitajan kesäsijaista ja Länsi-Pohjan keskussairaalassa kymmeniä.

Perehdyttämisen vaikeus ja sote-uudistus

Tehy ry tekee vuosittain tutkimuksen sairaaloiden kesäsijaisuuksista. Kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen vahvistaa, että sairaanhoitajan sijaisia on ollut vaikea saada ympäri maan. Noin puolessa sairaaloista kerrottiin viime vuonna olleen pulaa hoitajista.

Markkasen mukaan kyse on siitä, että perehdyttäminen lyhyisiin – jopa vain viikkojen – sijaisuuksiin vaatii kokeneemman henkilökunnan läsnäoloa ja se tuo omat haasteensa. Lisäksi sairaanhoitajaopiskelijat haluavat ehkä lomailla. Kirsi Markkanen pohtii myös, olisiko sote-uudistuksella vaikutusta tämän kesän tilanteeseen.

Länsi-Pohjan keskussairaala on aloittamassa yhteistyön Mehiläisen kanssa kesäkuun puolen välin jälkeen. Hallintokoordinaattori Kaisu Raution mukaan tämä ei ole näkynyt kesäsijaisasioissa.

Korjaus 29.5.2018 kello 9.52. Lapin keskussairaalassa on tänä kesänä noin 110 sairaanhoitajasijaisuutta, ei 80 niin kuin artikkelissa aiemmin sanottiin.