Kuva: Espoolaisäiti löysi vauvastaan pienen, mustan täplän – paljastui vaarallisia tauteja levittäväksi punkiksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija muistuttaa, että punkkien riskit on syytä tiedostaa, mutta syytä paniikkiin ei ole.

punkit
punkki korvan takana
Espoolainen Maria Merra löysi poikansa korvan takaa punkin.Maria Merra

Kuva pikkulapsen korvan taakse kiinnittyneestä kaksivuotiaasta punkista eli nymfistä kiinnostaa suomalaisia Facebookissa.

Espoolainen Maria Merra löysi mustan täplän 10 kuukautta vanhan poikansa korvan takaa sunnuntaina iltapesun yhteydessä tehdyn punkkitarkastuksen yhteydessä.

Aluksi hän ei arvannut, että täplä oli punkki, vaikka hän olikin aiempina kesinä poistanut punkkeja vanhempien lastensa iholta.

– Siinä vaiheessa kun se ei sormilla rapsuttamalla hievahtanut, niin osasin epäillä, että siinä on punkki pienoisvaiheessaan. Sitten kun sen sai irti ja se lähti paperin päällä kävelemään, niin ei siitä siinä vaiheessa enää erehtynyt, Merra kertoo Ylelle.

Merran mukaan vauva ei ollut lainkaan nurmikolla, vaan tämä oli istunut ulkoilun ajan rattaissa.

punkki ja pinsetti paperipyyhkeellä
Irroitettu punkki alkoi liikkua paperin päällä.Maria Merra

Merra kertoo, että hän halusi havainnollistaa muille ihmisille, kuinka pieniä nymfit voivat olla. Siksi hän jakoi kuvan otuksesta Facebookissa.

Maanantaina kello 18 maissa päivitystä oli jaettu eteenpäin yli 4 400 kertaa.

– Olen yllättynyt tästä postauksen levinneisyydestä, Merra toteaa.

Purema sairastuttaa harvoin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jussi Sane toteaa, että puutiaisen pienimmät muodot eli nymfit on hyvin vaikea tunnistaa iholta.

Sane muistuttaa, että puutiaisen kaikki eri kehitysmuodot voivat levittää tauteja, joten punkin puremassa on aina olemassa riski.

– Jos puutiaisen löytää, niin se ei suoraan tarkoita, että on jonkun taudin saanut. Paljon todennäköisempää on, että ei ole saanut mitään tautia, Sane sanoo.

Hänen mukaansa ihoon kiinnittyneen punkin löytymisen takia ei tarvitse mennä lääkäriin. Jos pureman jälkeisinä päivinä tai viikkoina tulee kuumeilua, flunssaoireita tai rengasmaista ihottumaa, niin sitten on syytä mennä lääkärin selvittämään, mistä on kyse.

Punkin levittämistä taudeista borrelioosi on yleisin. Sitä esiintyy monissa osissa Suomea, mutta yleisimmin rannikkoalueilla ja saaristossa.

Lisäksi punkit voivat levittää TBE-virusta eli puutiaisaivotulehdusta. Riskialueita ovat erityisesti Parainen, Turun ja Kotkan saaristot sekä Kemin ja Simon rannikkoalueet.

Rokote, vaatteet ja hyönteiskarkote suojaavat

Markkinoilla on saatavilla puutiasaivokuumeelta suojaavaa rokote. Sanen mukaan rokotteen kutsuminen punkkirokotteeksi on harhaanjohtavaa.

– Rokote ei suojaa punkin puremilta eikä borrelioosilta. Tätä rokotetta suositellaan etenkin alueille, jossa puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät ovat korkeita suhteessa väestöön.

Sanen mukaan maastossa punkeilta kannattaa suojautua pukeutumalla pitkälahkeisiin ja -hihaisiin vaatteisiin. Lisäsuojana voi käyttää hyönteiskarkotteita, joissa vaikuttavana aineena on dietyylitoluamidi eli DEET.

– Borrelioosin ehkäisemiseksi punkkisyyni on todella tärkeä. Aina iltaisin voi katsoa läpi ihoalueet, että ei ole missään puutiaisia.

Jos löytää puutiaisen ihoon kiinnittyneenä, niin se pitää poistaa (siirryt toiseen palveluun) mahdollisimman pian. Apuna voi käyttää esimerkiksi punkkipihtejä.

Sane toteaa, että punkkien aiheuttamat riskit kannattaa tiedostaa, mutta tilanteesta ei silti kannata panikoitua ja sen takia välttää ulkoilua.

Lue lisää:

Nymfi on punkeista petollisin