Itävalta aikoo leikata tukia siirtolaisilta, jotka eivät puhu saksaa

Suunnitelmat ovat ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa.

Itävalta
Mies tummassa puvussa, taustalla EU:n ja Itävallan liput.
Itävallan liittokansleri Sebastian KurzFlorian Wieser / EPA

Itävallan hallitus on kertonut suunnitelmistaan leikata siirtolaisten, mukaan lukien pakolaisten, sosiaaliturvaa, asiasta kirjoittaa muun muassa Deutsche Welle. (siirryt toiseen palveluun) Pyrkimyksenä on vähentää saapuvien siirtolaisten määrää.

Itävallan hallituksen maanantaina kertomien uusien linjauksien mukaan siirtolaiset eivät voisi hakea sosiaaliturvaa lainkaan ensimmäisen viiden vuoden aikana Itävallassa asuessaan. Tämän jälkeen siirtolaiset saavat pienempää tukea kuin itävaltalaiset. Tuki nousee samalle tasolle kuin itävaltalaisilla hakijan läpäistessä saksan kielen kokeen.

– Avain tukien saamiseen on saksan kielessä, kuvaili Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz.

Viime vuonna valtaan noussut konservatiivien ja äärioikeiston hallitus on ottanut tiukan linjan suhteessa maahanmuuttoon ja pakolaisiin. He uskovat, että tukien epääminen vähentää siirtolaisten kiinnostusta Itävaltaa kohtaan.

Itävallan suunnitelmat ovat kuitenkin ristiriidassa EU lainsäädännön kanssa, sillä sen mukaan niin EU-kansalaisia kuin pakolaisiakin on kohdeltava tasavertaisesti. Lisäksi pakolaisille on taattava samanlainen sosiaaliturva kuin EU-kansalaisille.

Korjaus: 29.5. kello 16.21: Korjattu tietoa, että pakolaisia on kohdeltava tasavertaisesti EU-kansalaisten kanssa. Alunperin jutussa puhuttiin turvapaikanhakijoista.

Lue lisää:

Itävallan äärioikeisto haluaa rajanvalvontayksikön

Itävallassa kielletään kasvot peittävät hunnut julkisilla paikoilla

Itävallassa äärioikeisto nousee hallitukseen

Lähteet: Reuters