Trump ja Abe: Pohjois-Korean välttämätöntä luopua ydinaseista ja ohjusohjelmasta

Valkoisen talon mukaan Trump ja Abe tapaavat ennen huippukokousta

ydinaseet
Kaksi miestä seisoo vierekkäin, toisella käsi ojennettuna alaviistoon.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Japanin pääministeri Shinzo Abe Trumpin Japanin vierailulle marraskuussa 2017.Kiyoshi Ota/ EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Japanin pääministerin Shinzo Aben mielestä Pohjois-Korean on välttämätöntä luopua ydinaseista kokonaisvaltaisesti ja peruuttamattomasti, kertoo Valkoinen talo. Trump ja Abe keskustelivat Pohjois-Korean tilanteen kehittymisestä puhelimitse.

– Presidentti ja pääministeri vahvistivat jakavansa saman näkemyksen, jonka mukaan Pohjois-Korean on välttämätöntä luopua kokonaan ja lopullisesti ydinaseista, kemiallisista- ja biologisista aseista sekä ohjusohjelmastaan, Valkoisen talon tiedotteessa sanotaan.

Tiedotteen mukaan Trump ja Abe aikovat tavata ennen Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean mahdollista huipputapaamista. Tapaaminen järjestetään, jotta Yhdysvallat ja Japani "voivat jatkaa läheistä yhteystyötään".

Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin oli alun perin määrä tavata Singaporessa 12. kesäkuuta. Tapaamisen yksityiskohdista kuitenkin vielä neuvotellaan, sen jälkeen kun Trump perui tapaamisen kertaalleen.

Japanilla on ydinasekysymyksessä huomattavasti kovempi linja kuin Pohjois-Korean naapureilla Kiinalla ja Etelä-Korealla. Yhdysvallat haluaa Pohjois-Korean luopuvan nopeasti ydinaseistaan pakotehelpotusten vastineeksi.

Pohjois-Korealla on ydinaseriisunnasta erilainen näkemys. Maa pelkää, että pelotteesta luopuminen jättäisi Pohjois-Korean ja sen johtajan haavoittuvaksi - varsinkin, kun Yhdysvalloilla on runsaasti sotilaita Etelä-Koreassa.

Lue lisää:

Trump suitsuttaa Pohjois-Koreaa: ”Pohjois-Koreasta tulee vielä suuri talousmaa”

KCNA: Koreoiden johtajat aikovat tavata jatkossa säännöllisesti

Aiheesta muualla:

Trump and Abe make plans to meet ahead of Kim summit, agree it’s ‘imperative’ to dismantle North Korea’s nukes (siirryt toiseen palveluun)