1. yle.fi
  2. Uutiset

"Odotimme, että he eivät selviäisi" – Salisburyn sairaalan lääkärit ja hoitajat kertoivat BBC:lle, miten Skripalit pelastettiin

Venäläinen entinen agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija löydettiin penkille tuupertuneina Salisburyssa 4. maaliskuuta.

Sergei Skripal
Salisburyn sairaala.
Salisburyn sairaala.Neil Hall / EPA

Sergei ja Julija Skripalia hoitaneet lääkärit ja sairaanhoitajat ovat kertoneet BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), miten entisen agentin ja tämän tyttären hoito eteni ja millaisia huolia poikkeuksellinen tapaus aiheutti sairaalassa.

Aivan ensimmäinen teoria oli, että kyse olisi opioidien yliannostuksesta. Mutta kun poliisille selvisi, että toinen potilaista on entinen agentti, alettiin epäillä hyökkäystä.

– Kun ensi kerran kuulimme, että kyse on hermomyrkystä, odotimme, että he eivät selviäisi, lääkäri Stephen Jukes sanoi.

Jukes kuvasi, että he hoitivat Skripaleita niin hyvin kuin pystyivät, mutta kaikki käytettävissä olevat tiedot viittasivat siihen, että potilaita ei voitaisi pelastaa.

Sairaalassa oltiin ensimmäisenä yönä myös huolissaan siitä, onko henkilökunta altistunut vaaralliselle aineelle. Skripaleita hoitaneet henkilöt eivät olleet aluksi käyttäneet mitään tavallisesta poikkeavia suojavarusteita.

Julia Skripal
Julia SkripalDylan Martinez / AFP

BBC:n mukaan sairaalahenkilökunnan haastatteluissa korostuvat muutamat avainasiat: Skripalien nopea pääsy tehohoitoon, syvä nukutus, jolla pyrittiin rajaamaan mahdollisia aivovaurioita, sekä läheisestä Porton Downin tutkimuskeskuksesta saadut neuvot ja sieltä ehdotetut kokeet ja hoidot.

Lääkäri Jukes kuvailee Skripalien vauhdikasta paranemista kuitenkin mukavaksi yllätykseksi, jota hän ei täysin osaa selittää.

Julija Skripal pääsi pois sairaalasta 9. huhtikuuta. Sergei Skripalin kotiuttamisesta ilmoitettiin 18. toukokuuta.

Lisää aiheesta:

Julia Skripal kommentoi myrkytysiskua turvapaikastaan käsin: "Toipuminen ollut hidas ja tuskainen"

Ex-agentti Sergei Skripal pääsi sairaalasta – myrkkyiskun epäillyt tiettävästi nyt Venäjällä

Lue seuraavaksi