Tenon lohia lasketaan uudella tavalla – Laitteiden asennus alkaa tällä viikolla

Ensimmäinen laite asennetaan tällä viikolla Ala-Tenolle, Polmakin kohdalle ja se aloittaa lohien kaikuluotauksen jo tällä viikolla.

Tenojoki
Skádjaseasan jogas.
Kaikuluotain joessa.Panu Orell / LUKE

Luonnonvarakeskus Luke aloittaa tänä kesänä uuden tavan pitää kirjaa Tenon nousulohista. Kaikuluotaimen asennus Tenon pääuomaan, Ala-Pulmankijoen jokisuun kohdalle, alkaa tiistaina. Luotauspaikka on Norjan puolella. Suomen pohjoisimmasta kylästä, Nuorgamista sinne on matkaa pari kilometriä.

Tutkija Panu Orell kertoo, että kaikuluotain kerää tietoa nousulohista jo tästä viikosta alkaen. Kaikuluotaimia ei voi asentaa minne vain: paikan täytyy olla tasaisesti syvenevä, eikä siinä saa olla virtapyörteitä tai ilmakuplia.

Tenojokeen on vaikea asentaa kaikuluotaimia joen leveyden vuoksi, eikä hiekkapohja ole kovin pitävä laitteita ajatellen.

– Tenojokisuusta lähtien Polmakissa on ensimmäinen kaikuluotaukseen hyvin soveltuva paikka, jossa luotettavien laskentatulosten saaminen on mahdollista, kertoo Orell.

Ala-Tenon kaikuluotain seuraa lohien nousua ainakin elokuun loppuun asti, todennäköisesti jopa syyskuun alkupäiviin, kattaen koko lohen nousukauden.

Skádjaseasan báiki lea dakkár sajis, gokko johka čiekŋu dássidit, iige dakko leat jorričáhci.
Kartta paikasta, johon Ala-Tenon kaikuluotain asennetaan.Panu Orell / LUKE

Kaikuluotain havaitsee kalat jopa 60 metrin päästä

Kaikuluotain tuottaa eräänlaista videokuvaa, josta kalat voidaan laskea ja niiden pituus mitata. Kaikuluotaimilla saadaan havaintoja kaloista noin 50-60 metrin päästä. Kaikuluotauksella ei kuitenkaan voida reaaliajassa laskea lohia, vaan materiaalin analysointi on aikaavievää.

LUKE on asentanut samanlaisen laitteen myös Tenon sivujokeen, Inarijokeen. Karasjoen lohia puolestaan seuraavat Norjan viranomaiset.

– Inarijoen kaikuluotain saatiin toimintaan jo perjantaina 25.5. Myös Inarijoen seurantaa jatketaan noin syyskuun puoliväliin. Karasjoella norjalaiset tutkijat aloittavat seurannan käynnistyksen tällä viikolla, sanoo Orell.

Tutkija Panu Orell kertoo, että Tornio- ja Simojoella kaikuluotaus (siirryt toiseen palveluun) on ollut käytössä jo 10 vuotta. Viime viikkoinen uutinen Simojoen lohennousun alkamisesta perustui nimenomaan kaikuluotaukseen.

Tenon pääuoman ja Inarijoen kaikuluotausten lisäksi lohia lasketaan Utsjoessa ja Laksjoessa vedenalaisin videokuvauksin ja muutamissa pienemmissä sivujoissa pintasukelluslaskennoin. Lohikantojen tilaa selvitetään myös saalistilastojen ja suomunäytteiden avulla.