1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eutanasia

Katolisen Portugalin parlamentti äänestää armokuolemasta – Liittyykö Portugali harvalukuiseen, eutanasian sallivien maiden joukkoon?

Portugali on yhdentoista vuoden aikana hyväksynyt abortin ja samaa sukupuolta olevien avioliiton. Eutanasian eli armokuoleman salliminen voi silti olla liian vaikea päätös.

eutanasia
Eutanasian vastustajien mielenosoitus Portugalissa
Eutanasian vastustajien mielenosoitus Lissabonissa viime viikon torstaina. "Eutanasia ei, palliatiivinen hoito kyllä!" lukee mielenosoittajan kyltissä.Tiago Petinga / EPA

Portugalin parlamentti saa tänään tiistaina eteensä peräti neljä eri lakiehdotusta eutanasian eli armokuoleman sallimisesta.

Asia on eettisesti herkkä katolisessa maassa, eikä eutanasian salliminen ole varmaa.

Portugalissa on kuitenkin säädettu runsaan vuosikymmenen aikana useita vanhoillisten vastustamia lakeja. Vuonna 2007 maa mahdollisti abortin ja vuonna 2010 samaa sukupuolta olevien avioliiton. Lisäksi on hyväksytty samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeus ja sijaissynnyttäjän käyttö.

Eutanasia-lakiehdotuksia on laatinut neljä puoluetta: hallituspuolue eli Sosialistinen puolue, radikaali Vasemmistoblokki, Vihreä puolue sekä Kansan, eläinten ja luonnon puolue.

Parhaat läpimenon mahdollisuudet on sosialistien ehdotuksella, sillä puolueella on 230-paikkaisessa parlamentissa 86 kansanedustajaa.

Kansanedustajat saavat äänestää eutanasiasta omantuntonsa mukaan, ja sosialisteistakin osa on ilmoittanut vastustavansa lakialoitteita.

Sosialistien lakiehdotus sallisi eutanasian, mutta tiukoin ehdoin. Eutanasiaa hakevalla henkilöllä on oltava äärimmäistä kärsimystä aiheuttava, parantumaton vamma tai kuolemaan johtava sairaus. Tilasta pitää olla lausunto psykiatrilta sekä kahdelta lääkäriltä, joista toinen on potilaan sairauden tai vamman alan erikoislääkäri.

Hakemus on hyväksyttävä arviointikomiteassa. Eutanasiaprosessi keskeytyy, jos potilas menettää tajuntansa.

Lisäksi lääkäri voi kieltäytyä moraaliperustein suorittamasta eutanasiaa. Laki rajaa oikeuden Portugalin kansalaisiin tai maassa laillisesti asuviin henkilöihin.

Jos jokin neljästä lakiehdotuksesta tulee hyväksytyksi, se etenee parlamentin valiokunnan jatkokäsittelyyn, jonka jälkeen se tulee uudelleen parlamentin hyväksyttäväksi.

Sosialistipuoluetta edustava presidentti Marcelo Rebelo de Sousa voi kaataa lain veto-oikeudellaan, mutta siinä tapauksessa kaksi kolmasosaa kansanedustajista voi kumota veton.

Presidentti Rebelo De Sousa on halunnut välttää vaikuttamasta keskusteluun, eikä ole kertonut, aikooko hyväksyä eutanasian laillistamisen.

Tällä hetkellä eutanasiaan kannustaminen tai siinä avustaminen on laitonta ja siitä voi saada kolmen vuoden vankeustuomion.

"Elämä ei ole henkilökohtaisen käytön kohde"

Eutanasia tuli parlamentin käsiteltäväksi toissavuonna, kun sitä koskeva kansalaisaloite keräsi yli kahdeksantuhatta allekirjoitusta.

Hankkeen ajajien mielestä kyse on itsenäisen päätöksenteon ja uskonnonvapauden kaltaisista kansalaisoikeuksista, jotka on taattu jopa Portugalin perustuslaissa.

Vastustajat keräsivät muutama kuukausi myöhemmin yli 14 000 nimeä, jotta eutanasiaa ei sallittaisi.

Ennen parlamenttikäsittelyä katolinen Portugalin episkopaalinen konferenssi on jakanut 1,5 miljoonaa lehtistä, joiden mukaan "elämää ei voi pitää henkilökohtaisen käytön kohteena" ja sen salliminen olisi yhteiskunnalle askel taaksepäin.

Osa lääkärikunnasta tukee ja osa vastustaa. Lakia vastustava konservatiivinen kansanedustaja ja lääkäri Isabel Galriça Neto katsoi, että eutanasia-keskustelu jättää varjoonsa todellisen ongelman, parantumattomasti sairaiden potilaiden hoidon puutteellisuuden:

– 70 prosenttia palliatiivista hoitoa tarvitsevista potilaista ei saa sitä. Puhumme kymmenistä tuhansista portugalilaisista, sanoi Galriça Neto Politico-lehdelle vuosi sitten. (siirryt toiseen palveluun)

Lääkärin tekemä eutanasia sallittu neljässä maassa

Eutanasia – jossa lääkäri potilaan tahdosta tappaa potilaan – on sallittu Euroopan unionissa kolmessa maassa – Belgiassa, Luxemburgissa ja Alankomaissa. Lisäksi se on sallittua Kolumbiassa.

Sveitsissä, Kanadassa sekä joissain Yhdysvaltain osavaltioissa laki sallii lääkärin avustaa potilasta itsemurhassa.

Passiivinen eutanasia sen sijaan on yleisemmin sallittua, myös Suomessa. Siinä lääkäri lopettaa kuolemansairaalta potilaalta turhat, elämää keinotekoisesti pitkittävät hoidot.

Suomessa eduskuntaan vietiin helmikuussa 2017 kansalaisaloite aktiivisen eutanasian sallimisesta, mutta eduskunta päätti toukokuun alussa, että aloitteen käsittely lopetetaan. Eduskunta edellytti sen sijaan hallitukselta laajapohjaisen asiantuntijaryhmän asettamista selvittämään elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi