21-vuotias nainen kuoli rutiinileikkauksen jälkeen – Oikeus hylkäsi syytteen anestesialääkäriä vastaan

Tehohoidosta huolimatta nainen menehtyi Tampereella sairaalassa polvileikkauksen jälkeen.

Polvileikkaus
leikkaussali
AOP

Nuori nainen kuoli Tampereella elokuun loppupuolella vuonna 2016 oltuaan leikkauksessa Dextra Koskisairaalassa Tampereella. Syyttäjä nosti syytteet anestesialääkäriä vastaan kuolemantuottamuksesta muun muassa, koska tämä ei käyttänyt suojusta puudutusta annettaessa.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi tiistaina syytteen kuolemantuottamuksesta.

Oikeuden mukaan lääkäri toimi huolimattomasti, kun hän jätti käyttämättä suu-nenäsuojusta. Oikeuden mukaan ei voida kuitenkaan varmuudella sanoa, että lääkärin suu-nenäsuojuksen käyttö olisi estänyt nuoren naisen kuoleman. Tästä syystä syyte hylättiin.

Oikeus hylkäsi myös esitetyt vahingonkorvausvaatimukset.

Potilas kotiutettiin vajaat kaksi vuotta sitten polvileikkauksen jälkeen, mutta yöllä hänelle tuli kovaa päänsärkyä ja sekavuutta. Tämän takia hänet vietiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan Taysiin. Siellä hänellä todettiin Streptococcus salivarius -bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus ja aivopaineen nousu.

Streptococcus salivarius -bakteeri on tavallinen suun bakteeri, joka on yleisimpiä taudinaiheuttajia aivokalvontulehduksissa. Tehohoidosta huolimatta nainen menehtyi sairaalassa.

Ei käyttänyt suojusta

Polven nivelkalvopoimun poistoleikkaus tehtiin selkäydinpuudutuksessa.

Syyttäjän mukaan anestesialääkäri oli leikkauksessa ainut henkilö, joka ei ollut käyttänyt suu- ja nenäsuojusta.

Yle kertoi aiemmin, että lääkärille oli aiemmin sanottu hengityssuojuksen puuttumisesta, mutta syyttäjän mukaan itse leikkaustilanteessa tähän ei puututtu.

Anestesialääkäri myönsi suojuksen puuttumisen. Hän kuitenkin kiisti, että hän olisi laiminlyönyt riittävästä hygieniasta huolehtimisen.

Syyttäjä syytti lääkäriä myös siitä, että hän avasi syytteen mukaan puuduteampullin valmiiksi ennen steriilien hansikkaiden pukemista. Lisäksi hän oli syytteen mukaan ottanut lisää puuduteainetta aiemmin avatusta ampullista.

Näyttö ei riittänyt

Valvira antoi lausunnon, jonka mukaan lääkäri toimi näissä kohdissa epäasianmukaisesti. Valviran lausunnon mukaan "on jokseenkin todennäköistä, että nainen ei olisi saanut aivokalvontulehdusta, jos selkäydinpuudutusta annettaessa olisi käytetty suositusten mukaisesti suu-nenäsuojusta. Varmuudella ei kuitenkaan voida todeta, että laiminlyötyjen varotoimenpiteiden käyttö olisi estänyt aivokalvontulehduksen kehittymisen".

Valviran mukaan ei voida todeta, että tulehduksen aiheuttanut bakteeri olisi ollut peräisin jonkun toimenpiteeseen osallistuneen suusta.

Käräjäoikeuden mukaan "jokseenkin todennäköinen" ei riitä näytöksi.

– Käytännössä kyse olisi siitä, ettei lisänäyttöä juurikaan tarvittaisi syyksilukevan tuomion saavuttamiseksi. Käräjäoikeuden käsitys kuitenkin on, ettei sellaista lisänäyttöä ole, oikeus toteaa.

Erilaisia ohjeita

Lääkäri vetosi myös siihen, että suojuksen käyttökään ei ole steriiliä. Hänen mukaansa suojan oltua suun ja nenän edessä jonkin aikaa, sen mikrobeja estävä vaikutus vähenee, kun suoja kostuu hengityksen takia. Tätä väitettä ei oikeuden mukaan osoitettu vääräksi.

Oikeus käsitteli myös Koskisairaalan ja Koskiklinikan ohjeita, jotka lääkärin mukaan olivat osin erilaisia. Koskisairaalan ohjeiden mukaan suojusta suositeltiin käytettäväksi lähinnä roiskesuojana, lääkäri vetosi.

Koskiklinikan ohjeiden mukaan taas suojainten käyttö kuuluu tavanomaisiin varotoimiin.

Oikeuden mukaan lääkärin on tullut noudattaa yleisesti hyväksyttyjä menettelytapoja.

Koskiklinikka kuuluu nykyään Pihlajalinnaan. Koskisairaala on osa Koskiklinikkaa. Lääkäri ei ole enää Pihlajalinnan mukaan siellä töissä.

PIhlajalinnan liiketoimintajohtaja, lääketieteen tohtori Teija Kulmala sanoo, että toimintatavat kerrattiin henkilökunnan kanssa heti tapahtuneen jälkeen.

– Meidän näkemyksemme ja linjamme on ilman muuta edelleen ja tästä eteenpäinkin se, että maskia käytetään tämän tyyppisissä toimenpiteissä. Maskin käyttö kuuluu perusammattitaitoon, ja sen käyttö on ohjeidemme ja yleisen käytännön mukaista. On erittäin tärkeää, että jokainen puuttuu asiaan, jos näkee, että toiminta ei vastaa ohjeistuksia ja käytäntöjä, Kulmala sanoo.

– Toimintamme tarkastettiin välittömästi tapahtuman jälkeen, ja käytäntömme ja ohjeistuksemme todettiin parhaiden käytäntöjen mukaisiksi. Olemme tehneet kaiken mahdollisen selvittääksemme tapahtunutta yhdessä Valviran kanssa, ja pyrimme aina tekemään kaiken voitavan tinkimättömästi potilasturvallisuuden varmistamiseksi, Pihlajalinnan johtaja sanoo yhtiön virallisessa kommentissa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue lisää:

Nuori nainen kuoli polvileikkauksessa - Syyttäjä vaatii anestesialääkärille rangaistusta kuolemantuottamuksesta

Nuori nainen kuoli, kukaan ei huomauttanut syytetyn lääkärin suojuksen puuttumisesta leikkauksessa - Onko sairaaloissa liian tiukka hierarkia?

Nuori naispotilas kuoli alaraajaleikkauksessa saamaansa bakteeri-infektioon Tampereella

Poliisi aloitti kuolemansyyntutkinnan - nuori nainen kuoli jalkaleikkauksen jälkeen