Tampere kokeilee puiston ruohonleikkuussa robotteja: "Hyödytön varkaalle"

Robotit leikkaavat nurmikkoa noin viisi tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa.

Tampere
Ruusuja Hatanpään Arboretumissa Tampereella
Yle / Leena Peltokangas

Tampereen kaupunki kokeilee tänä kesänä, miten roboteilta sujuu ruohonleikkuu. Robotteja kokeillaan Hatanpään arboretumissa rajatulla alueella.

Neljä robottia leikkaa ruohoa ruusutarhassa, ruusupensasrinteessä ja rinnettävastapäätä olevalla ranta-alueella.

Robotit leikkaavat nurmikkoa noin viisi tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa. Laitteet voidaan ajastaa ruohonleikkuuseen esimerkiksi silloin, kun puistossa on vähemmän kävijöitä. Robottien hoitamat alueet on rajattu maahan upotetuilla kaapelileilla, eivätkä ne kaupungin mukaan tämän ansiosta karkaa alueensa ulkopuolelle. Kun robotin akku on lopussa, se menee latauspisteelle latautumaan tunniksi, pariksi.

– Koska robotti toimii vain mobiiliohjatusti ja rajatulla alueella, se on hyödytön varkaille, kaupunki sanoo tiedotteessa.

Lisäksi arboretumissa on tänä kesänä koekäytössä hiljaisia, akkukäyttöisiä työkoneita. Kokeilun tavoitteena on myös rauhoittaa puistoalueen ääniä.

Kaupunki muistuttaa, ettei robottileikkuriin pidä koskea, eikä muutenkaan häiritä.

– Jos leikkurin nostaa nurmikolta, sen hälytyssummeri alkaa soida ja leikkurin terä pysähtyy. Leikkurin alle ei tule myöskään työntää mitään ylimääräistä, kaupunki muistuttaa.