1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asiakirjat

Puhemies Risikko sote-vuodosta: Asiakirjoja ei ole tarvetta julistaa salaisiksi, perustuslakivaliokunta vaatii työrauhaa

Soten valinnanvapautta käsittelevien asiakirjojen paljastuminen ei uhkaa kansallista turvallisuutta.

Puhemies Risikko sote-vuodosta: Asiakirjoja ei ole tarvetta julistaa salaisiksi, perustuslakivaliokunta vaatii työrauhaa
Puhemies Risikko sote-vuodosta: Asiakirjoja ei ole tarvetta julistaa salaisiksi, perustuslakivaliokunta vaatii työrauhaa

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.), osa puolueen puheenjohtajista ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat pohtivat tiistaina, pitäisikö sääntöjä muuttaa perustuslakivaliokunnan asiakirjavuodon takia

Paula Risikko totesi, että valiokuntien asiakirjoja ei ole tarvetta julistaa salaisiksi. Eduskunnan työjärjestykseen ei tehdä muutoksia.

Asiakirjojen julistaminen salaisiksi on Risikon mukaan Suomessa "korkean kynnyksen takana".

Perustuslakivaliokunnasta vuodettiin viime viikolla useille tiedotusvälineille sote-lausuntoluonnos. Puhemies Paula Risikko luonnehti vuotoa äärimmäisen vakavaksi asiaksi. Sillä on Riskon mukaan vaikutusta eduskunnan maineeseen ja luotettavuuteen.

– Me kävimme läpi kysymystä, pitäisikö eduskunnan työjärjestykseen lisätä maininta kansallisesta turvallisuudesta, mutta päädyimme siihen, että valinnanvapaus ei ole asia, joka vaarantaa kansallisen turvallisuuden.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) vaatii perustuslakivaliokunnalle työrauhaa.

Kokouksessa käytiin läpi perustuslakivaliokunnan roolia. Lapintie uskoo, että perustuslakiovaliokunnan tehtäviä on nyt kirkastettu.

– Perustuslakivaliokunta käsittelee poliittisia asioita, joilla on iso polittiinen merkitys. Samalla sen pitää kuitenkin tehdä kestäviä juridisia linjauksia. Tämä toteutuu vain, jos perustuslakivaliokunta ei ole eduskuntaryhmiensä tai puolueiden ohjattavissa, Lapintie sanoi.

Lapintien mukaan vuoto uhkaa uhkaa perustuslakivaliokunnan integriteettiä, koskemattomuutta.

– Tämä on äärimmäisen vakava tilanne: lausunto on ollut käsissä, joihin se ei kuulu. Ei voi olla niin, että esimerkiksi valtioneuvostolla olisi käsissään perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnos, Lapintie sanoi.

Lapintie esitti myös huolensa siitä, että valiokuntaa painostetaan kiirehtimään aikatauluaan.

Sinisten puoluesihteeri ja perustuslakivaliokunnan jäsen Matti Torvinen kertoi maanantaina Iltalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että lausuntoluonnos olisi ollut tiedossa asianomaisissa ministeriöissä viime tiistaista lähtien. Torvinen sanoi Ylelle tiistai-iltana, että hänellä on varmuus tiedon paikkansapitävyydestä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, kokoomuksen Petteri Orpo ja SDP:n Antti Rinne eivät osallistuneet kokoukseen, vaikka puhemies Paula Riskko oli kutsunut myös heidät paikalle.

Valiokuntien asiakirjat ovat yleensä ei-salaisia. Tämä tarkoittaa, että ne julkistetaan, kun valiokunta on käsitellyt asian. Kun tiedustelulaki tulee voimaan, eduskuntaan perustetaan tiedusteluvaliokunta, tilanne muuttuu.

Tiedusteluvaliokunnan asiakirjat voidaan luokitella sellaisiksi, että ne voivat vaarantaa kansallisen tulevaisuuden. Ne pitää siis julistaa salaisiksi.

Eduskunta on tällä hetkellä erittäin työllistetty. Risikko totesi, että nyt odotellaan rauhassa perustuslakivaliokunnan lausuntoa.

– Sehän on nyt ihan selvää, että lokakuussa ei järjestetä vaaleja. Se tietenkin helpottaa valiokuntien työtä, koska tämä aikataulu ei ole siellä takana. Eduskunta päättää aikataulut.

Eduskunta on varannut istuntopäiviä myös heinäkuun alkupäiville ja Risikon mukaan se näyttäisi riittävän.

Perustuslakivaliokunta jatkaa sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen valinnanvapauslausunnon käsittelyä keskiviikkoaamuna. Tarkempaa aikataulua Lapintie ei halua enää ennakoida.

- Viime viikolla meni niin pieleen, etten enää lottoa, Lapintie totesi.

Lue lisää:

Analyysi: "Taivas tipahtaa päällemme, jos sote kaatuu" – ei kyllä tipahda

Näin hallituksen sote-piinaviikot jatkuvat – Katso ratkaisevat hetket

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä