Patria Landin odotukset loppuvuodelle kohtuulliset – kymmenelle työntekijälle lähtöpassit

Patria Land on uusinut markkinointinsa ja myyntiorganisaation. Kauppoja puolustusvälinevalmistaja tarvitsee lisää. Yhtiö vähentää hieman henkilöstöään Hämeenlinnasta ja Tampereelta yt-neuvottelujen jälkeen.

Patria
Patria AMV 8x8 -panssariajoneuvo.
Patrian AMV-ajoneuvoja on myyty Arabiemiraatteihin 40 kappaletta. Tammikuussa kävi ilmi, että suomalaisvalmisteinen vaunu on ollut mukana Jemenin sodassa.AOP

Puolustusvälinevalmistaja Patria Landin odotukset loppuvuodelle ovat kohtuulliset.

Yhtiö odottaa Slovakialta ratkaisua 81 ajoneuvon hankinnasta, kun se uusii sotilaskalustoaan. Suomi ja Slovakia ovat kehitelleet ajoneuvosovellutusta yhdessä. Patria on tukenut Suomen ja Slovakian puolustusministeriöiden yhteistä tutkimus- ja kehityshanketta.

Testit ovat nyt ohi, ja maiden viranomaiset analysoivat tuloksia tahoillaan ja kirjoittavat raportteja rahasta ja hankinnoista päättäville, kertoo Patria Landin liiketoimintajohtaja Jussi Järvinen.

– Meillä ei yhtiössä kuitenkaan ole tiedossa, millainen aikataulu asiassa on, kertoo Järvinen.

Kotimaassa Patria on saanut tänä vuonna tilauskirjoihin silta-ajoneuvojen toteutuksen Puolustusvoimille. Se ajoittuu vuosille 2019–2020.

Lisäksi Suomessa Patria Land kunnostaa ja päivittää Puolustusvoimille vanhoja Xp-sarjan ajoneuvoja eli Paseja.

Globaalissa kilpailussa edelleen mukana

Patria kehitti viime vuosina uuden polven ajoneuvon, jota se on kutsunut julkisuudessa AMVXPK:ksi. Myös suomalaisille kansanedustajille sitä on esitelty. 8-pyöräinen on ollut monissa testeissä ja messuillakin esitelty yhtiön lippulaiva.

Patria joutui alkuvuodesta Uganda-kohun takia pyöritykseen julkisuudessa. Talven ja loppukevään aikana Landin myyntiorganisaatio on uusittu. Tavoitteena on edetä nyt sekä uuden tuotteen että jo aiemmin myytyjen tuotteiden modernisoinneissa palvelu- ja varaosakaupoilla.

– Uganda-kohun jälkeen meillä on nimitetty uusi myynti ja markkinointijohtaja. Kevään aikana olemme tarkentaneet päätöksentekoon liittyviä prosessejamme. Kohu sinänsä ei aiheuttanut myynnin ja markkinoinnin uudistamista, vaan se, että me haluamme ja tarvitsemme uusia tilauksia, painottaa Patria Landin liiketoimintajohtaja Jussi Järvinen.

Henkilöstövähennyksiä Landin yt-neuvotteluissa

Patria Land kävi keväällä yt-neuvottelut Hämeenlinnan ja Tampereen toimipisteissään, osin menetetyn Australian kaupan seurauksena. Australia hankkii runsaasti 8-pyöräisiä ajoneuvoja, mutta Patrian kilpailijalta Rheinmetallilta.

Patria vähentää kymmenen työntekijää Landin liiketoiminnasta. Lisäksi 25 muun työntekijän työtehtävät vaihtuvat.

Land-liiketoiminnan keskeisiä tuotteita ja palveluita ovat panssaroidut pyöräajoneuvot, kranaatinheittimet sekä niiden koko elinkaaren tukipalvelut. Land työllistää Hämeenlinnassa ja Tampereella lähes 300 henkilöä.