Italian keskuspankin johtaja kuvailee tilannetta vakavaksi – valtionlainojen korot nousussa, osakkeet laskussa

Markkinoita hermostuttaa Italian eurovastaisten puolueiden kenties entistä vahvempi edustus aikanaan tulevien uusintavaalien myötä.

Italian politiikka
Viidenkymmenen euron seteleitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Italian mutkistunut poliittinen tilanne on edelleen sysännyt maan valtiolainojen korkoja nousuun. Kaksivuotisen valtionlainan korko nousi 1,27 prosenttiin eli ylimmilleen neljään vuoteen.

Kymmenvuotisen valtionlainan korko on noussut eilisestä ja korkoero Saksan lainoihin on revähtänyt yli kolmeen prosenttiyksikköön. Milanon pörssi oli kolmen prosentin laskussa.

Markkinoilla on herännyt huolta, että Italiassa joudutaan uusiin vaaleihin, joissa parlamenttiin voi syntyä vielä tukevammin eurovastainen enemmistö.

Tilanne on näkynyt myös pörsseissä, ja lasku Aasian markkinoilla on ollut tuntuvaa. Euron kurssi suhteessa dollariin heikkeni. Helsingissä kurssit olivat puolenpäivän vaiheilla liki 1,7 prosentin alamäessä. Kurssit olivat selvässä laskussa myös Lontoossa, Frankfurtissa ja Pariisissa.

Riskit euroalueen ongelmista huolettavat

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen kommentoi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että viime viikkojen korkojen nousun pidemmän ajan kustannus Italian valtiolle olisi lähemmäs pari prosenttia BKT:sta.

Koska Italian valtiolla on merkittävästi velkaa, kasvavat sen kustannukset korkojen noustessa. Italian talous on euroalueen kolmanneksi suurin.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kuvailee Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) joidenkin Italian lainakustannusten hypänneen jopa eurokriisiaikoja kiivaammin.

Hän kommentoi jo viime viikolla Nordean blogissa (siirryt toiseen palveluun), että vaikka euroeroa ei luonnoksessa hallitusohjelmaksi mainittu, olivat monet hallituksen muodostamista yrittäneiden puolueiden tavoitteista mahdottomia muille euromaille.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa, ettei eurokriisi ole vielä päällä, mutta Italia on säikäyttänyt sijoittajat.

– Vähän ehdittiin jo tuudittautua siihen, että euroeroteema oli jo kuopattu, mutta nyt se tullee tekemään paluun. Ja jos näin käy, tulee se asettamaan luottamuksen koko euroalueeseen uudestaan paineen alle, kommentoi puolestaan (siirryt toiseen palveluun) varainhoitoyritys Taaleri tilannetta.

Keskuspankin johtaja: Tilanne vakava

Italian keskuspankin johtaja Ignazio Visco ei pidä markkinareaktioita oikeutettuna, vaan sanoi sen olevan tunteisiin perustuva. Hän kuvaili tilannetta silti vakavaksi ja sanoi valtion olevan vain muutaman askeleen päässä sijoittajien luottamuksen menettämisestä.

Visco epäilee, että uusintavaalit tulevat käytännössä muodostumaan äänestykseksi Italian jäsenyydestä euroalueessa.

Lisää aiheesta

Italiaan nimitettiin uusi hallituksenmuodostaja: Nyt yrittää Carlo Cottarelli

Neljän päivän pääministeri ja virkasyytteellä uhattu presidentti – Mistä Italian hallituskriisissä on kyse?

Italiassa ei syntynyt hallitusta – Conte luopui viime hetkillä hallituksen muodostamisesta