Sisäministeri Mykkänen: Suomessa ei pidä tehdä rankinglistoja huumekaupungeista – Lahti ei ole yksin ongelman kanssa

Lahtea on riepoteltu tiedotusvälineissä, vaikkei huumepääkaupunki-nimityksellä olisikaan katetta. Nyt Lahden kaupunki ottaa osaa keskusteluun ja haluaa lisää resursseja huumeiden vastaiseen työhön.

huumeet
Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki ja sisäministeri Kai Mykkänen.
Hämeen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) tiedotustilaisuudessa.Janne Ahjopalo / Yle

Lahti on leimaantunut julkisuudessa Suomen huumepääkaupungiksi, vaikka Ylen poliisihallitukselta saamien tilastojen valossa kaupunki ei ole huumerikollisuudessa ykköskaupunki.

Lahti on kuitenkin merkittävä solmukohta huumeliikenteessä ja Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki uskookin, että panostamalla Lahden ja koko Hämeen poliisin resursseihin voitaisiin vaikuttaa huumeiden liikkumiseen koko maassa.

Tänään kaupungin edustajat ja sisäministeri neuvottelivat Lahden huumetilanteesta. Lahtelaisten toiveena on muun muassa poliisin resurssien kasvattaminen.

Mykkänen: Huumeet ovat iso haaste

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) avasi tilaisuuden muistuttamalla siitä, että vaikka alkoholin käyttö ja tupakointi vähenevät nuorten keskuudessa ovat huumeet vakava asia.

– Huumeiden vastaista työtä pyritään tehostamaan muun muassa helpottamalla viranomaisten välistä tiedon vaihtoa.

Ongelma vaatii moniammatillista puuttumista esimerkiksi sosiaali- ja koulutusalan ammattilaisilta, mutta tämä ei riitä, sillä vaaditaan lisäätoimenpiteitä myös poliisilta, kuten Lahdessa on jo tehty.

Mykkänen muistutti myös järjestäytyneen rikollisuuden vastaisesta toiminnasta, esimerkiksi moottoripyöräjengien vastaisesta työstä.

– On huolestuttavaa, että tällaiset tahot esiintyvät jopa hyväntekijöinä julkisuuden henkilöiden kanssa. Tähän pitää puuttua myös lainsäädännön puolelta.

– Tarvitaan etenkin moniammatillista yhteistyötä. Poliisien resurssien kasvattaminen ei riitä. Viranomaiset eivät saa ummistaa silmiään huumerikollisuuteen liittyvistä asioista siitä syystä, että sille ei lainsäädännön vuoksi voida tehdä mitään, vaikka rikos tehtäisiin viranomaisen nähden.

Avainasemassa ovat poliisin lisäksi muun muassa sairaanhoitohenkilöstö ja oppilaitosten henkilöstö. Mykkänen kehui Lahden Ankkuri-toimintaa, jossa moniammatillisesti torjutaan nuorten päihteiden käyttöä ja syrjäytymistä.

Mykkänen: Paikkakunnista ei tehdä rankinglistaa

Sisäministeri painotti sitä, että Lahden huumetilannetta ei pidä korostaa, sillä Suomessa on useita paikkakuntia, joilla on vakavia huumeongelmia.

– Ei ole syytä lähteä tekemään ranking-listoja huumeongelmien mukaan.

Poliisien määrän väheneminen on onneksi onnistuttu pysäyttämään, mutta poliisien määrä ei ratkaise kaikkea. Poliisille tarvitaan myös välineet esimerkiksi tekniseen valvontaan, joilla pysäyttää huumerikollisuus, muistutti Mykkänen.

– Kyse on myös rajaturvallisuudesta. On tärkeää, että Suomi koetaan rikollispiireissä maaksi, johon ei tulla niin vain.

Ongelma on monitahoinen – Yksi toimenpide ei riitä ratkaisemaan sitä

Myös Suomen huumelainsäädäntö vaatii uudistamista. Mihin vedetään raja esimerkiksi kannabiksen käytön suhteen, kysyi Mykkänen.

Lahden kaupunginjohtaja Mika Mäkinen muistutti siitä, että vaikka ongelma on vakava ei yhteiskunnan pidä nostaa käsiä pystyyn, vaan huumeiden vastaista työtä pitää jatkaa ja muistaa se, että avainasemassa on lasten ja nuorten parissa tehtävä ennaltaehkäisevä työ.

– Tämä ei ole mikään leikin asia. Puheet huumepääkaupungista ovat mielestäni asiattomia. Tämä on vakava asia ja negatiivinen asia Lahden kannalta, totesi Mäkinen.

Lahden johtavat virkamiehet totesivat yhdessä, että kyse ei ole erityisesti Lahden ongelmasta. Ongelma koskettaa koko maata.

– Avainasemassa ovat esimerkiksi koululaisten parissa tehtävä ennaltaehkäisevä työ sekä se, että apua ja tukea on saatavilla silloin, kun apua tarvitaan, sanoi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg.

Sisäministeri Mykkänen kiteytti tilaisuuden annin nostamalla avainasemaan eri viranomaisten mahdollisuuden vaihtaa tietoja sekä sen, että poliisi saisi paremmat valmiudet puuttua järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan sekä tehdä esimerkiksi valeostoja netissä.

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki toivoi resursseja etenkin verkossa tapahtuvien rikosten torjumiseen – niihin voitaisiin Koskimäen mukaan puuttua muun muassa tekemällä valeostoja.