Työnkulman säilyttämiseksi kuntalaisaloite Kuopiossa

Ruplan talo halutaan kunnostaa järjestöjen kokoontumistilaksi.

Kuopio
Työnkulman järjestörakennus Kuopion keskustassa.
Kati Myöhänen / Yle

Kuopiossa on tehty kuntalaisaloite Työnkulman rakennuksen puolesta. Aloitteessa esitetään, että kaupunki hankkisi Työnkulman sekä sen viereisen tontin omistukseensa esimerkiksi vuosina 2019–2020 ostamalla tai tontteja vaihtamalla. Aloite luovutettiin Kuopion kaupungille tiistaina.

Työnkulman rakennus pitäisi aloitteen mukaan kunnostaa hyvään käyttökuntoon ja siihen pitäisi rakentaa hissi. Perusteluna on, että Työnkulma on merkittävä rakennus työväenkulttuurin säilyttämisen ja kehittämisen kannalta. Lisäksi rakennuksen erikokoiset tilat ja salit soveltuvat aloitteen mukaan muun muassa suurten kulttuuritapahtumien järjestämiseen.

Aloitetta perustellaan myös sillä, että Kuopiosta puuttuu useilta järjestöiltä ja kaupungilta harrastus-, kulttuuri-, kokous-, ja tanssitiloja. Muun muassa kymmenkunta eläkeläisjärjestöä toivovat tiloja harrastamiseen, kokouksiin, tansseihin ja juhliin. Aloitteen mukaan monipuolinen harrastus- ja liikuntatoiminta voisi ehkäistä sairauksia ja tuoda lopulta säästöä kaupungin talouteen.

Korkein hallinto-oikeus kielsi purkamisen 2015

Kuopion kaupunki ilmoitti maaliskuussa pohtivansa edelleen, mitä niin kutsutulle Ruplan kiinteistölle pitäisi tehdä. Vaihtoehtoja ovat rakennuksen korjaaminen yleishyödylliseen käyttöön tai asuntojen rakentaminen rakennukseen. Kolmas vaihtoehto on purkaminen.

Rakennuksen omistaa rakennusliike YIT, johon rakennuksen aiempi omistaja Lemminkäinen yhdistettiin helmikuussa 2018. Kaupunki on aiemmin halunnut purkaa rakennuksen, mutta korkein hallinto-oikeus kielsi purkamisen helmikuussa 2015. Lemminkäinen teetti sittemmin laajan selvityksen, joka päätyi myös purkamisen kannalle. Rakennusalan ammattilaiset ovat epäilleet kunnostamisen mahdollisuutta. (siirryt toiseen palveluun)

YIT on ilmoittanut haluavansa rakentaa tontille uusia asuntoja, joista osa kohdistettaisiin senioreille.

Työnkulma on yksi Suomen noin kymmenestä 1950- ja 1960-luvuilla rakennetusta suurikokoisesta työväentalosta, joka sijaitsee kaupungin keskusta-alueella.