1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Syyriasta tuli YK:n aseriisuntakonferenssin puheenjohtaja – USA protestoi ulosmarssilla

Yhdysvaltain suurlähettilään mukaan Syyrian puheenjohtajakauden alkaminen oli yksi synkimmistä päivistä konferenssin historiassa.

Syyria
Yhdysvaltain lähettiläs Robert Wood
Yhdysvaltain lähettiläs Robert Wood (oik.) sanoo, ettei Syyrialla ole uskottavuutta eikä moraalista arvovaltaa johtaa konferenssia.Salvatore di Nolfi / EPA

Syyrian siirtyminen YK:n aseriisuntakonferenssin vaihtuvaksi puheenjohtajaksi on nostattanut vastalauseita länsimaissa.

Kukin maa on puheenjohtajana vuorollaan vain neljä viikkoa, mutta muun muassa Yhdysvalloille ja Britannialle sekin on liikaa Syyrian osalta..

Yhdysvaltain edustaja, suurlähettiläs Robert Wood protestoi Syyrian puheenjohtajuutta marssimalla tänään tiistaina ulos istunnosta, kun Syyrian edustaja piti avauspuheenvuoron. Wood palasi istuntoon myöhemmin.

Woodin mukaan Syyrian puheenjohtajuus on pilkantekoa.

– Hallitus, joka on käyttänyt kemiallisia aseita omaa kansaansa vastaan ei sovi johtamaan konferenssin työtä, hän sanoo.

– Maanantai 28. toukokuuta on yksi synkimmistä päivistä konferenssin historiassa, kun Syyria aloittaa puheenjohtajakautensa. Damaskoksen hallituksella ei ole uskottavuutta eikä moraalista arvovaltaa johtaa konferenssia. Kansainvälinen yhteisö ei saa vaieta, Wood tviittasi loppuviikolla.

Myös Britannia pitää Syyrian puheenjohtajuutta valitettavana, koska maan hallitus ei piittaa kansainvälisistä aseriisuntasopimuksista.

Uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteen mukaan myös useat muut maat aikovat protestoida Syyrian puheenjohtajuutta vastaan.

Puheenjohtajajärjestelmän muuttaminen hankalaa

Länsimaat syyttävät Syyriaa kemiallisista iskuista maan sisällissodassa. Syyria on kiistänyt syytökset.

Syyria suostui vuonna 2013 tuhoamaan kemialliset aseensa, kun Yhdysvallat uhkasi sitä ilmaiskuilla Damaskoksen lähellä tehdyn kemiallisen iskun takia.

Tämän vuoden huhtikuussa Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekivät kostoiskun Syyrian väitettyjä kemiallisten aseiden kohteita vastaan, kun Duman kaupungissa oli tehty tuhoisa myrkkykaasuisku.

Britannian suurlähettiläs Matthew Rowland huomauttaa, että aseriisuntakonferenssin puheenjohtajuusjärjestelmän muuttamiseen tarvitaan kaikkien jäsenmaiden, siis myös Syyrian suostumus. Puheenjohtajuus vaihtuu neljän viikon välein aakkosjärjestyksessä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres toteaa, ettei hänellä ole valtaa järjestelmään. Guterres toivoo, ettei Syyrian puheenjohtajuudella ole kielteistä vaikutusta konferenssin työhön.

Aiheesta muualla:

What we’re asking democracies to do as Syria begins presidency of UN disarmament forum (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi