Kimolan kanavan rahoitus on varmistumassa – valtiolta tulossa 5,2 miljoonaa euroa

Rakennuskustannukset nousivat odotettua suuremmiksi.

Kimola, Kouvola
Kimolan kanavan nippunosturi
Vielä viime toukokuussa Kimolan kanavan vanhat puiden uittoon liittyneet nippunosturit olivat paikallaan.Pyry Sarkiola / Yle

Kimolan kanavan rakentaminen on varmistumassa. Hallitus on päättänyt lisätä kanavahankkeen rahoitusosuuttaan 5,2 miljoonalla eurolla. Lisäys johtuu siitä, että kanavan kunnostuskustannukset ovat osoittautuneet odotettua suuremmiksi.

Hallitus julkaisi lisätalousarvioehdotuksensa tiistaina.

– Kimolan kanava on alueelle erittäin tärkeä hanke, ja sen rakentaminen on tällä rahoituspäätöksellä nyt vihdoin turvattu, sanoo työministeri Jari Lindström (sin.) tiedotteessa.

Eduskunnan on määrä käsitellä hallituksen lisätalousarvioesitystä juhannukseen mennessä. Yleensä vuotuinen lisätalousarvio tulee voimaan heinäkuun alussa, jonka jälkeen Liikennevirasto voi käynnistää rakennustyöt.

Kanavan kunnostustyöt maksavat 20,8 miljoonaa euroa, josta valtio rahoittaa kaksi kolmasosaa ja alueen kunnat kolmasosan. Iitti, Kouvola ja Heinola ovat jo aiemmin päättäneet lisätä rahoitustaan.

Kimolan kanava on Pohjois-Kymenlaaksossa Kymijoen vesistössä oleva uittokanava, joka sijaitsee Iitin ja Kouvolan alueella. Tavoitteena on muuttaa uittoväylä yleiseksi paikallisväyläksi, joka mahdollistaisi vesiliikenteen Kymijoen ja Päijänteen välillä.

Kunnostustöiden arvioidaan valmistuvan vuonna 2019.