1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kemikaalionnettomuudet

Poliisi käynnistää esitutkinnan Mäntyharjun kemikaalionnettomuudesta

Itä-Suomen poliisilaitos aloittaa esitutkinnan Mäntyharjun Kinnissä tapahtuneesta kemikaalipäästöstä.

Säiliövaunu kaatui Kinnin liikennepaikalla Mäntyharjulla 7. huhtikuuta. Kuva: Etelä-Savon pelastuslaitos / Lehtikuva

Mäntyharjun kemikaalipäästöä tutkitaan alkuvaiheessa ympäristön turmelemisena ja vaarallisten aineiden kuljetusrikoksena. Poliisille tuli asiasta tutkintapyyntöjä. Poliisi selvittää, ovatko joku tai jotkut syyllistyneet tahalliseen tai törkeän huolimattomaan menettelyyn.

Kansalaisten yhteydenottojen ja tutkintapyyntöjen sekä Etelä-Savon Ely-keskuksen tutkintapyynnön perustella poliisilla on syytä epäillä, että tapauksessa on päässyt ympäristönsuojelulain vastaisesti vaarallista kemikaalia maaperään ja vesistöön.

Poliisi tutkii myös, onko vaarallista ainetta käsitelty tai säilytetty lain vastaisesti ja aiheutettu näin vaaraa terveydelle tai omaisuudelle. Poliisi yksilöi aikanaan epäillyt tahot.

– Tutkintatoimet eivät vielä ole alkaneet, mutta tästä se sitten lähtee. Teemme syyttäjän kanssa tutkintasuunnitelmat, että miten edetään, sanoo rikoskomisario Sari Knaapi.

Poliisi ei tässä vaiheessa arvioi, miten kauan esitutkinnassa menee.

Mäntyharjun Kinnin kemikaalionnettomuus tapahtui 7. huhtikuuta. Kinnin seisakkeella säilytyksessä ollut 50 junanvaunun letka lähti liikkeelle, minkä seurauksena yksi säiliövaunu rikkoutui. Säiliöstä pääsi ympäristöön 35 tonnia MTBE-nimistä kemikaalia.