Miten käy omenahyveen? Antellin leipomon sulkeminen herätti kotikaupungissa huolen perinneleivonnaisten kohtalosta

Antellin leivokset ja leivät ovat ehtineet nousta miltei ikoneiksi Pohjois-Suomen pääkaupungissa. Vuonna 1880 alkanut Antellin leipomotoiminta loppuu alkusyksystä.

leipomoteollisuus
Kuuluisa omenahyve uhkaa kadota valikoimista syksyllä.
Kuuluisa omenahyve uhkaa kadota valikoimista syksyllä.Marko Väänänen / Yle

Oululaiset ovat ottaneet Katri Antell Oy:n perinteisen leipomotoiminnan lakkauttamisuutisen vastaan surullisina. Monille näyttäisi tulevan ikävä suosikkituotteitaan.

– Ainakin nuo viinerimunkit oli hyviä. Niitä oli aika harvoin saatavilla ja ne nyt sitten loppuu. Ikävä tulee, Martti Väisänen pahoittelee.

Anna-Mari Saarela kertoo ostavansa usein Antellin leipiä, mutta joutuu pian etsimään tilalle muiden leipomoiden tuotteita.

– Onhan se ikävä, surullinen asia, harmi! Olen itse koulumaailmasta, niin mietin, mistä löytyy tuleville leipureille työpaikkoja, Saarela pohtii.

Maarit Näreaho käy usein Antellin kahvilassa herkuttelemassa ja nauttimassa kupin teetä.

– Omenahyve on tietenkin ykkönen. On huoli, että loppuuko se kokonaan, Näreaho sanoo.

Antell-konsernin johdossa on luvattu selvitellä kesän aikana omenahyveen teettämistä alihankkijoilla kuuluisan kakun säilyttämiseksi kahvila-ravintoloiden valikoimissa. Antell ei halua kommentoida historiallisten tuotteiden poistumista markkinoilta.

Yhtiö aikoo jatkaa ja panostaa kasvavaan kahvila-ravintolatoimialaansa, jonka osuus konsernin liikevaihdosta on jo noin 85 prosenttia.

Iso aukko Oulun kahvilakulttuuriin

Oulun historiaan erikoistunut kamarineuvos Markus H. Korhonen on muiden oululaisten tapaan surullinen Antellin leipomon sulkemisuutisesta ja sadan työntekijän työsuhteen päättymisestä.

Markus H. Korhonen (oik.) on Antellin kahvilan vakioasiakkaita.
Markus H. Korhonen (oik.) on Antellin kahvilan vakioasiakkaita.Marko Väänänen / Yle

Korhonen korostaa, että kyse ei ole vain markkinoilta katoavista tuotteista. Antell on hänen mukaansa työllistänyt ja toiminut eettisesti luoden myös verotettavaa Oululle pitkälti toista sataa vuotta.

– Ehdottomasti surullinen uutinen. Sitä ei kannata ajatella pelkän omenahyveen tai jonkin kahvipaikan kannalta, vaan tässä on kyse valtavan ihmismäärän töistä. Ja vanhan, perinteikkään firman tiukasta paikasta, Korhonen toteaa ja jatkaa:

– Huomauttaisin, kuinka moni oululainen on suuressa marketissa miettinyt, että jaaha, minäpä otan tuon saksalaisen tehtaan kääretortun. Mielestäni olisi kannattanut ajatella, että vaikka se on edullinen, kannattaisiko sittenkin ottaa oululaisen käsityöläisen työn tulos.

Myös paikallishistorioitsija ja kaupunkiopas Kaarina Niskala pitää lakkauttamisuutista suurena tappiona Oulun kahvila- ja tapakulttuurille. Hän kertoo pitäneensä perheyritystä säännöllisesti esillä opaskierroksillaan.

– "Antteli" on Oulun vanhin leipomo. Oululaisten hovileipomolla on pitkä historia ja hyvä tarina. Katri Antellin taidot ja "tolokku luonne" ovat vieneet pitkälle.

Niskala kertoo tarjoavansa usein omille vierailleen Antellin leivonnaisia, erityisesti bebee-leivoksia ja omenahyvettä vaniljakastikkeella. Hän muistuttaa, että myös leipomon leivät, kranssit ja seitsemän sortin pikkuleivät ovat tulleet laajalti tunnetuiksi.

Kaarina Niskalan mielestä juuri omenahyveellä on yhtä suuri maine kuin oululaisella rössypotulla, joka on tehty veripaltusta.

– Erona on se, että omenahyve maistuu ulkopaikkakuntalaisillekin, hän lisää.

_ 23.8. tulleen tiedon mukaan omenahyveen valmistus jatkuu Kuopiossa. Lue juttu tästä._