Hallituksen lisätalousarviossa ehdotetaan Siidan perusnäyttelyiden uudistamiseen 300 000 euroa

Hallituksen lisätalousarviossa ehdotetaan, että Saamelaismuseo Siidan ja Ylä-Lapin luontokeskuksen perusnäyttelyiden uudistamiseen myönnetään 300 000 euroa.

Siida (Museo)
Saamelaismuseo Siida
Saamelaismuseo SiidaVesa Toppari / Yle

Suomen hallitus neuvotteli tiistaina vuoden 2018 ensimmäisestä lisätalousarviosta. Ehdotus on määrä antaa eduskunnalle torstaina 31. toukokuuta 2018.

Lisätalousarviossa on mukana 300 000 euron summa, joka myönnettäisiin Saamelaismuseo Siidan ja Ylä-Lapin luontokeskuksen perusnäyttelyiden uudistamiseen. (siirryt toiseen palveluun)

Museonjohtaja Sari Valkonen on tyytyväinen ehdotukseen.

– On hyvä tunne, se rahasumma, jota ehdotetaan on Metsähallituksen osa perusnäyttelyn uudistamisesta. Perusnäyttelyn uudistaminen tulee maksamaan kaikkiaan noin 1,3 miljoonaa euroa, kertoo Valkonen.

Sari Valkonen
Saamelaismuseo Siidan johtaja Sari Valkonen on tyytyväinen hallituksen tuoreeseen ehdotukseen myöntää museon ja luontokeskuksen laajentamiseen lisärahoitusta.Vesa Toppari / Yle

Osa perusnäyttelystä kuuluu Metsähallitukselle, osa saamelaismuseolle. Saamelaismuseo Siidan rahoitusosa on vielä avoin.

– Meidän täytyy vielä etsiä lisärahoitusta muista lähteistä, kuten esimerkiksi rahastoista tai projektirahoitusta, lisää Valkonen.

Työ museon uudistamisen eteen on jo aloitettu

Saamelaismuseo Siidan ja Ylä-Lapin luontokeskuksen perusnäyttely tulisi olla uudistettu 2020-luvulla, samaan aikaan kun Siidan laajennus on ohitse ja uusi talo käytössä, kertoo Valkonen. Näyttelyn uusiminen on koko ajan käynnissä.

– Uudistamisen eteen tehdään töitä koko ajan. Esimerkiksi saamelaiskulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola on kirjoittamassa uudistetun perusnäyttelyn kulttuurista osaa ja biologi Matte Mela kirjoittaa luonto-osan näyttelyyn, kertoo Valkonen.