Hyppää sisältöön

Viidesluokkalaiset keksivät oivan tavan rahoittaa luokkaretkeä: rakensivat leikkimökin ja myivät sen

Lapset hakivat työhön apua jopa talotehtaalta.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Siinä se on. Kolme metriä pitkä, kaksi metriä leveä ja kolme metriä korkea komeus seisoo parrujen päällä Kälviän kirkonkylän koulun takapihalla Kokkolassa. Leikkimökissä on musta huopakatto ja pieni soma kuisti. Ikkunoista toinen yllättää modernilla muodollaan.

– Tervetuloa, toivottavat viidesluokkalaiset Nanna Uusisalo, Aino Hautamäki, Kiia Anttila, Max Halmekangas, Sohvi Kämäräinen ja Olivia Pietilä.

Oppilaat istuvat tyynyillä selvästi ylpeinä luokan suurprojektista. Lattialla on värikäs räsymatto.

Max Halmekangas, Kiia Anttila ja Aino Hautamäki Kuva: Petra Haavisto / Yle

Leikkimökki on tehty alusta loppuun asti itse. Idean äiti on edellinen opettaja Anniina Aarnio, joka keksi oivan tavan yhdistää oppimisen ja rahankeruun luokkaretkeä varten.

Luokkaretkien varainkeruu on puhuttanut vuosia. Viimeksi tällä viikolla lapsiasiavaltuutettu paheksui koulujen tapaa vaatia osallistumismaksuja, joihin kaikissa perheissä ei ole varaa. Kälviän rakennusprojektiin osallistui koko luokka, projektista vastasi luokan vanhempainyhdistys.

Työ alkoi viime syksynä. Luokka kävi Toivosen eläinpuistolla katsomassa leikkimökkinäyttelyä ja jopa talotehtaassa tutustumassa talonrakennukseen. Kriteerit mökille olivat selvät:

– Sen pitää olla helppo rakentaa, hieno, tilava, vähän moderni ja sellainen, missä pientenkin lasten on helppo leikkiä, tytöt kertovat.

Ideoita etsittiin myös netistä ja sisustuslehdistä.

– Aika monessa oli katon rajassa parvi, minne pystyi kiivetä. Sitten oli paljon riippukeinuja sisällä, jotain mattoja ja ihan peruspöytiä ja tuoleja, koululaiset luettelevat.

Myös Kälviän koululaiset haaveilivat parvesta, mutta siitä luovuttiin, kun aika kävi vähiin.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Rakennusmateriaalit ja piirustukset saatiin lahjoituksena. Leikkimökkiä rakennettiin pala palalta käsityötunneilla koulun autotallissa. Teknisen työn opettaja ohjasi pieniä ryhmiä piirustusten avulla.

– Tätä on tehty vähän niin kuin normaalia taloa, mutta pienemmässä koossa. Saimme Kreivitalolta piirustukset, joita olemme vähän muokanneet, sitten olemme mitanneet, sahanneet, ruuvanneet, naulanneet, lapset kertovat.

Kuistin katto muutettiin helpommaksi ja mökin ovi siirrettiin sivuseinältä päätyseinälle. Käsityötunneilla virkattiin tyynyjä ja kudottiin räsymatto. Verhot teki yhden oppilaan äiti. Vanhemmat auttoivat turvallisuussyistä katon rakentamisessa.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Huutokauppa kevätjuhlassa

Leikkimökkiprojekti huipentui koulun kevätjuhlassa, jossa ensin esitettiin oppilaiden Kälviän huutokauppakeisarivideo. Itse huutokaupassa meklareina oli kaksi oppilasta.

Oppilailla oli etukäteen pari toivetta: että leikkimökki päätyisi kotiin, jossa on paljon pieniä, leikkiviä lapsia. Kotiin, jossa mökistä pidettäisiin huolta ja sen historiaa arvostettaisiin.

Toive toteutui. Mökin onnellinen omistaja on yhden oppilaan isoäiti. Hän huusi leikkimökin 500 eurolla lapsenlapsilleen.

Vanhempainyhdistys selvitti etukäteen talkootyön ehtoja ja sitä, paljonko yhdistys voi ansaita verottomana. Yleishyödyllisen yhteisön tällaista toimintaa ei katsota elinkeinotoiminnaksi, ja veronkannon raja jäi näillä ansioilla vielä kauaksi.

Luokanopettaja Henna Lepistö on tyytyväinen siihen, että mökki saatiin myytyä. Rahaa olisi toki toivottu enemmän.

Oppilaiden mielestä leikkimökin teko oli aika helppoa ja opetti paljon. Rakennusalalle Nanna, Aino, Kiia, Sohvi ja Olivia eivät kuitenkaan aio, vaikka kivaa olikin. Max voisi harkita asiaa.

Ja se luokkaretki – sillekin on jo mietitty kohteita: Kirkonkylän koululaisia kutsuu ehkä Vuokatti, Tampere, Helsinki tai jopa leirikoulu.

Kiia Anttila, Sohvi Kämäräinen, Olivia Pietilä, Aino Hautamäki, Nanna Uusisalo, Max Halmekangas Kuva: Petra Haavisto / Yle
.
.