Espoon kiekkoseuran miesten joukkueen nimi on Tikku-ukot. Se on kuulemma naisten keksimä, kuten idea miesten joukkueestakin, mutta intoa ukoilta ei puutu.
– Joku voisi väittää, että vaimo pakotti, mutta kyllä olen itsekin innoissani, kertoo Janne Ahoniemi, ringetteä ja jääkiekkoa pelaavien tyttärien isä, jolla on 30 vuoden jääkiekkotausta.

Myös joukkueeseen ilmoittautunut Juhani Pöntinen on pelannut aiemmin jääkiekkoa ja seissyt usein katsomossa seuraamassa tyttärensä ringettepelejä. Pöntinen odottaa, että ymmärtää oman pelaamisen kautta paremmin tyttärensä harrastusta.
– Ringetessä kiehtoo tietynlainen nopeus ja taktisuus. Se on vähän erilaista jääurheilua kuin jääkiekko ja onhan se uusi kokemus itselle, sanoo Pöntinen.
Tasoeroilla ei ole merkitystä
Espoon kiekkoseuran Tikku-ukkoihin on ilmoittautunut jo lähes 20 miestä. Pöntisen ja Ahoniemen tapaan suuri osa heistä on lajia harrastavien tyttöjen isiä, muutama valmentaa tyttöjääkiekkoilijoita.
Keski-ikäisten miesten ringettejoukkueessa tasoerot pelaajien välillä ovat valtavat.
–Joukkueessa on ihmisiä, jotka ovat harrastaneet jääkiekkoa koko ikänsä ja niitä, jotka toivottavasti pysyvät luistimilla pystyssä, mutta kaikille on joukkueessa paikka, sanoo Ahoniemi, joka itse loiventaa tasoeroja menemällä maaliin.

Miesten ringettejoukkueessa pelaamista tärkeämpää on yhteisöllisyys. Hallilla tyttäriensä harrastuksessa tutuiksi tulleet isät tekevät jotain yhdessä.
Reilusti grilliruokaa ja hyvä nesteytys.
Janne Ahoniemi
– Enemmän kyse on vaan hauskanpidosta isien kesken ja mikä sen parempaa kuin opetella ringetensaloja siinä samassa, kertoo Ahoniemi.
Harjoituksia joukkueen on tarkoitus pitää joka toinen viikko ja mahdollisesti järjestää näytösluonteisia pelejä naisia sekä Suomen toista miesten ringetteporukkaa vastaan.
– Hyvinkääläistä miesten ringetteporukkaa (siirryt toiseen palveluun) vastaan pelataan, jos uskaltavat tulla Espooseen, sanoo Ahoniemi.
Tikku-ukot suhtautuvat virnuiluun huumorilla
Sen verran erikoinen harrastus ringette keski-ikäiselle miehelle on, että täytyy vielä kysyä, mitä kaverit ovat uudesta lajivalinnasta sanoneet.
– Varsinkin jääkiekkopiireissä on useaan kertaan naurahdeltu ajatukselle, mutta ei tässä iässä tarvitse kysellä muiden mielipiteitä. Kyllä he ovat ymmärtäneet, että haetaan yhteisöllisyyttä, yhdessäoloa ja uuden oppimista, sanoo monta kertaa viikossa jääkiekkoa pelaava Ahoniemi.
Pöntisen kokemukset ovat samankaltaisia.
– Kyllä asia on saanut aikaiseksi ainakin sisäänpäin kääntynyttä naurua, sanoo Pöntinen, joka ottaa muiden reaktiot huumorilla.

Miesten tyttäret ovat innostuneita isiensä uudesta harrastuksesta ja kannustavat heitä omalla tavallaan.
– Kun he kuulivat, että menen maaliin, sanoivat heti, että haluavat nähdä saanko mitään kiinni, naurahtaa Ahoniemi.
Ennen kuin syksy koittaa ja ringettekausi alkaa, miehillä on edessään kesä, jonka he aikovat ottaa yhtä rennosti kuin tulevat pelitkin.
– Perinteinen suomalaisen miehen kesäharjoittelukausi: Reilusti grilliruokaa ja hyvä nesteytys, kiteyttää Ahoniemi.
– Samalla periaatteella, mutta kuitenkin vähän liikunnallistakin siihen lisäksi, toteaa Pöntinen.
Lue lisää:
Länsiväylä: Ringeten suosio huimassa kasvussa Espoossa (siirryt toiseen palveluun)