Poliisi penkoo autoja ja matkalaukkuja: Sveitsiläiset yrittävät salakuljettaa Ranskaan jätteitään – katso video

Poliisi tutkii tarkoin Sveitsistä Ranskaan pyrkivien matkailijoiden tavarat, ettei niissä salakuljeteta jätteitä.

Sveitsi
Salakuljetusta Sveitsin ja Ranskan rajalla.
Salakuljetusta Sveitsin ja Ranskan rajalla.

Sveitsissä jätehuolto on tarkoin järjestettyä, ja myös hyvin kallista. Sveitsissä jäteastiat on usein varustettu mikrosirulla, jonka avulla jäteyhtiöt voivat mitata, kuinka monta kiloa kukin rakennuksen asukas tuottaa jätettä, ja laskuttaa vastaavasti.

Naapurimaassa Ranskassa jätehuolto ei ole yhtä tarkkaa. Monet sveitsiläiset tuntevatkin halua kuljettaa jätteensä Ranskaan ja päästä niistä eroon ilmaiseksi.

Ranskan Sveitsin-vastaisella rajalla, Franche-Comtén alueella, sveitsiläisten "roskaturismi" on kasvava ongelma.

Ranskalaiset rajaviranomaiset onkin ohjeistettu tutkimaan rajaa ylittävien autojen sisätilat tarkoin, ettei mukana tulisi jätettä.

Viime vuonna viranomaiset havaitsivat matkailijoiden ajoneuvoista kaikkiaan kymmenen tonnin jätemäärän. Tämä lienee vain pieni osa siitä määrästä, joka Sveitsistä päätyy Franche-Comtén yleisiin jäteastoihin. 140 ihmistä jäi kiinni laittomasta jätteiden tuonnista.

Kiinni jäävät "jäteturistit" voivat saada jopa 150 euron sakon.

Ranskalaisen Dellen kunnan viranomaiset kertovat huvittavasta tapauksesta, jossa Baselista kotoisin oleva mies toi Ranskaan jätettä, mutta sen joukossa oli papereita, joista ilmeni hänen nimensä ja osoitteensa.