1. yle.fi
  2. Uutiset

Jalkapallon MM-kisojen pakettimatkat vietiin käsistä – suomalaisilla matkanjärjestäjillä on tarjolla enää hajapaikkoja

Valtaosa jalkapalloturisteista suuntaa Pietariin, jonne mennään viettämään myös jalkapallojuhannusta.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Jalkapallo kentällä
Yegor Aleyev / AOP

Noin kolmen viikon kuluttua alkavat jalkapallon MM-kisat ovat kiinnostaneet suomalaisia penkkiurheilijoita. Ylen keräämien tietojen mukaan alkusarjan otteluihin rakennetut paketit on myyty käytännössä loppuun.

Karsintavaiheen peleihin löytyy valmiista paketeista enää korkeintaan muutamia hajapaikkoja. Loppusarjan peleihin matkapaketteja vielä saa, mutta niistä joutuu luonnollisesti maksamaan huomattavasti kovemman hinnan alkusarjan pelihintoihin verrattuna.

Pietari ylivoimainen ykkönen

Valtaosa kisoja seuraamaan lähtevistä suuntaa matkansa Pietariin, jonne Suomesta on suora ja nopea junayhteys. Suosion aavistaen matkan järjestäjät varautuivat Pietarin suosioon hyvissä ajoin. Tosin kaikki ennakkoon sovittu ei aina pitänyt loppuun asti.

– Olen ollut koko elämäni tällä alalla, joten tiedän miten paljon matkoja menee. Se vähän aiheutti harmaita hiuksia, kun jo sovitut hinnat alkoivat nousta, kun hotellit huomaisivat huoneiden alkavan loppua, Matkatoimisto Kymenmatkojen toimitusjohtaja Satu Mäntyvaara sanoo.

Kymenmatkojen kautta Pietarin matkansa ostaneet matkustavat Allegro-junalla. VR on myös lisännyt kapasiteettia kisojen ajaksi laittamalla ajoon tuplarungon eli kaksi tavallista Allegroa kytkettynä yhteen kaikkein kysytyimmille päiville. Myös ylimääräisiä yö-paluujunia laitetaan liikenteeseen heinäkuussa.

Miten olisi jalkapallojuhannus Pietarissa?

Tällä kertaa otteluohjelma suosii suomalaisia myös siten, että yksi oman lohkonsa kärkiotteluista Brasilia - Costa Rica pelataan juhannusaattona.

– Juhannusaattona pelattava Brasilian ja Costa Rican välinen peli oli hyvin suosittu. Yritimme saada siihen lisäpaikkoja, mutta emme saaneet. Kaikkein suosituin oli kuitenkin Nigerian peli Argentiinaa vastaan juhannuksen jälkeen. Siihen saimme muutaman lisäpaikan, toimitusjohtaja Kimmo Kannas Björk & Boström -yhtiöstä kertoo.

Kannas lisää, että jos hän vain olisi arvannut peleihin kohdistuvan kysynnän, hän olisi varannut myyntiin isomman määrän matkapaketteja. Nyt jäljellä on vain kaksi lippupakettia yhteen otteluun.

Ylipäätään Suomesta ei ole ollut kysyntää juuri muihin pelikaupunkeihin kuin Pietari ja Moskova. Yksittäisiä matkoja on kuitenkin järjestetty tarvittaessa myös muualle.

– Meidän matkoistamme 90 prosenttia suuntautuu Pietariin ja ehkä 10 prosenttia Moskovaan, mutta ei sen pidemmälle, Event Travelin toimitusjohtaja Pasi Latva kertoo.

Krestovsky Stadium
Pietarin jalkapallostadionilla pelataan ensimmäinen MM-ottelu 15. kesäkuuta.Kari Kosonen / Yle

Ruotsista ja Tanskasta lähtee useita suoria tilauslentoja

Latva on erittäin tyytyväinen matkojen kysyntään ja tietenkin siihen, että myymättä on enää pari matkaa välieriin ja loppuotteluun. Vähintäänkin yhtä tyytyväisiä ollaan ketjun Ruotsin ja Tanskan yksiköissä. Kummankin maan joukkue pelaa kisoissa.

– Tanskasta lähtee useita charter-lentoja Samaraan ja Moskovaan. Myös Ruotsista lähtee porukkaa sankoin joukoin ihan tilauslennoilla Jekaterinburgiin, Sotsiin ja Nizhni Novgorodiin, Latva kertoo.

Järjestämättä jäi vain matka Tanskan peliin Perua vastaan Saranskissa, koska pienestä kaupungista ei saatu järjestymään kunnollista majoitusta.

Viisumivapaus oli myyntivaltti

Suomesta Venäjälle matkaavien kisaturistien kokonaismäärää on mahdoton arvioida, koska moni on hankkinut lippunsa suoraan kisaorganisaatiolta ja järjestelee matkansa itse. Ylen tavoittamien matkanjärjestäjien kautta Venäjälle lähtee kisoja seuraamaan noin tuhat jalkapallon ystävää.

Tyypillinen kisaturisti on tällä kertaa hieman tavallista vanhempi eli hieman päälle 40-vuotias mies.

Viisumia kisoihin matkaavat eivät tarvitse, mutta kisalippu pitää olla sekä rekisteröitymisen kautta saatu kisakortti (Fan-ID), joka oikeuttaa myös ilmaisiin julkisiin kuljetuksiin kisapaikoille.

– Viisumin korvaantuminen Fan-ID:llä on varmasti lisännyt volyymia aika paljon, Event Travelin Pasi Latva arvioi.

Venäjän kisojen lippuja on yhä myytävänä kisajärjestäjän nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun). Lippujen hinnat vaihtelevat noin 90 – 940 euroon. Matkanjärjestäjien rakentamien pelipakettien hinnat ovat puolestaan vaihdelleet muutamista sadoista euroista aina viiteen tuhanteen euroon saakka.

Lue myös:

Kalliit hotellihuoneet karkottavat jalkapallon MM-kisafanit Pietarista – omatoimimatkailija säästäisi nyt ison summan

Lue seuraavaksi