1. yle.fi
  2. Uutiset

Himalajan hupenevat jäätiköt vaikeuttavat Intian maataloutta – ruotsalaiset rakentavat nyt keinotekoisia jäätiköitä auttamaan vesipulassa

Ruotsalaisen Luulajan teknillisen yliopiston hanke pidentää sulamisvedestä riippuvaisten viljelmien satokautta jopa kuukausilla. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Himalaja
tekojäävuori
Intian Ladakhin alueella tehtyjä, noin 20 metriä korkeita tekojäävuoria.Luleå tekniska universitet

Himalajan vuoriston jäätiköt tuottavat kasteluvettä alavammilla mailla sijaitseville viljelyksille. Jäätiköt ovat viime vuosina supistuneet, mikä on vähentänyt alemmas virtaavan veden määrää, jolloin maanviljelijät ovat joutuneet vaikeuksiin.

Vesi on uhannut loppua varsinkin huhti- ja toukokuussa, jotka ovat olleet tärkeitä satokausia.

Luulajan teknillinen yliopisto (LTU) on yhdessä intialaistutkijoiden kanssa aloittanut hankkeen, jolla luodaan keinotekoisia jäätiköitä tasaamaan vesihuollon vaihteluita. Asiasta uutisoi Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Kokeilu alkoi huhtikuussa Ladakhin alueella Pohjois-Intiassa. Alue on kylmä, kuiva ja aavikkomainen, ja sijaitsee 3 500 - 5 500 metrin korkeudessa.

Tutkijat ohjasivat jäätiköistä valuvan sulamisvesivirran haluamaansa paikkaan, jonka jälkeen vesi ruiskutettiin pumpulla suoraan ilmaan. Kylmässä ilmanalassa vesi jäätyy ja alkaa muodostaa kartiomaista jääkimpaletta.

Ajan myötä jääkartiot kasvoivat valtavan kokoisiksi ja jopa 20 metriä korkeiksi. Ne sulivat pikkuhiljaa, ja sulava vesi käytettiin alempana olevilla viljelmillä.

Jäädyttämisen avulla kasteluvettä kyettiin säännöstelemään ja viljelykautta pidentämään jopa kahdella kuukaudella.

– Keinotekoiset jäätiköt toimivat odotetulla tavalla, eli ne kasvoivat talvikuukausina ja sulivat keväällä ja alkukesästä. On myös mahdollista tehdä ne entistä kestävämmiksi, jolloin ne säilyvät koko vuoden, jolloin lunta kertyy niiden päälle ja rakenne jatkaa kasvamistaan, sanoo LTU:n ilmastotutkija Anshuman Bhardwaj.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun keinotekoisista jäätiköistä haetaan helpotusta kausittaiseen kuivuuteen.

Katso video:

Tutkijat kävelevät keinotekoisen jäätikön sisällä olevassa luolassa (siirryt toiseen palveluun)

Aiheesta muualla:

Konstgjorda glaciärer minskar vattenbrist i Indien (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi