Pirkanmaalta puuttuvat tarkat suunnitelmat uusien kasvihuonekaasupäästötavoitteiden saavuttamiseksi

Sekä Pirkanmaan ympäristöohjelman että Tampereen ympäristöpoliittisten linjausten toteutus ovat alkutekijöissä.

kasvihuonekaasut
Härmälän omakotitaloja
Tampere haluaa innostaa Härmälän omakotitaloasukkaita luopumaan öljylämmityksestä. Tämä auttaisi osaltaan tekemään Tampereesta hiilineutraalin vuoteen 2030 mennessä.Marjut Suomi / Yle

Pirkkalalainen Jarkko Viljanmaa on juuri tehnyt päätöksen, joka voi omalta pieneltä osaltaan vaikuttaa koko maapallon tulevaisuuteen. 1930-luvun loppupuolella rakennetun omakotitalon öljykattila sai lähteä, maalämpö tuli tilalle.

– Jos noita hiukkasia pikkaisen saa vähennettyä ilmakehästä, niin ainahan se on hyvä asia. Maailmantilanne on öljypuolella sellainen, että veikkaan öljynhinnan nousua. Nyt oli hyvä aika tehdä tämä päätös, Viljanmaa sanoo.

Maalämpöyrittäjälle kohde on tyypillinen.

– Tämä talo on hieman vanhempi kuin perinteinen rintamamiestalo, mutta tämäntyyppisiä on paljon ja niissä on todella paljon öljylämmityksiä. Sanotaan että 50 prosenttia taloista on suunnilleen tämänkaltaisia, sanoo Helmilämmön toimitusjohtaja Juha Lehtinen.

Tiedotus lämmitysvaihtoehdoista tarpeen

Pirkanmaan tuore päästöraportti kertoo, että vuonna 2016 kiinteistökohtainen erillislämmitys muodosti 22 prosenttia kaikesta lämmöntuotannosta. Lämmityksen kasvihuonekaasupäästöistä erillislämmitys aiheutti noin 30 prosenttia.

Kiinteistöjen erillislämmityksellä tarkoitetaan muuta kuin kaukolämpöä tai lämmityssähköä, esimerkiksi asuntojen ja loma-asuntojen kattiloissa poltettavaa öljyä, kaasua ja puuta. Moni kaipaisi lisätietoa ilmastonmuutosta hillitsevistä vaihtoehdoista.

– Aurinkolämpö oli yksi vaihtoehto ja ilma-vesilämpö toinen vaihtoehto, mutta kun ei ole kokemusta niistä eikä tutuillakaan ole niitä, niin ei oikein osannut ottaa niitä vakavasti, Viljanmaa sanoo.

Pirkanmaasta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä

Päästöraportin mukaan Pirkanmaan kasvihuonekaasupäästöt ovat laskusuunnassa. Vuonna 2016 maakunnan alueella syntyneet kokonaispäästöt olivat viidenneksen pienemmät kuin Pirkanmaan ilmasto- ja energiastrategian mukaisena vertailuvuonna 1990.

Päästöjä on vähentänyt erityisesti lisääntynyt uusiutuvan energian käyttö, mutta myös energiatehokkuuden parantuminen kaikilla päästösektoreilla. Lisävähennyksiä kuitenkin tarvitaan pikaisesti.

Uusi Pirkanmaan ympäristöohjelma asettaa tavoitteeksi, että maakunta on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Kasvihuonekaasupäästöjen pitäisi vähentyä 80 prosenttia vuoden 1997 tasosta. Ohjelman seuranta ja toteutus ovat juuri alkamassa.

Päästökauppasektorin ulkopuolella ratkaisevia asioita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat lämmitys ja liikenne.

Tampereella suurennuslasin alle Härmälän energia-asiat

Myös Tampere on sitoutunut pyrkimään hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen liittyvät poliittiset linjaukset ovat kuitenkin vasta menossa valtuuston hyväksyttäväksi.

Jotakin tapahtuu jo käytännössäkin. Tampere on esimerkiksi lähdössä mukaan muutaman Itämeren alueen kaupungin yhteiseen energiaprojektiin. Jokainen kaupunki valitsee yhden asuinalueen, jonka energia-asiat suunnitellaan uusiksi.

Tampereella kohteeksi valikoitui Härmälä. Suurennuslasin alle päätyvät erityisesti omakotitalojen öljylämmitys ja vanhojen kerrostalojen energiatehokkuus. Kaupunki aikoo kutsua energiatyöhön mukaan niin Härmälän asukkaita, yrittäjiä kuin monia muitakin asiasta kiinnostuneita.

Pyöräilyn osuuden kulkutavoista pitäisi lähes kaksinkertaistua

Lisäksi Tampereella on laskettu muun muassa sitä, minkä verran pyöräilyn pitäisi lisääntyä suhteessa autoiluun.

Pyöräilyn osuuden eri kulkutavoista pitäisi lähes kaksinkertaistua vajaassa 15 vuodessa. Nykyään Tampereella tehdään pyörällä alle kymmenen prosenttia kaikista matkoista, henkilöautolla lähes puolet.

Kestävien kulkutapojen, eli kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen, osuuden yhteensä pitäisi kasvaa 52 prosentista 69 prosenttiin.

Muutos vaatisi kuitenkin monenlaisia toimenpiteitä ja riittävää poliittista tahtoa.