Tunisiassa oikeus alkoi puida 60 vuoden ihmisoikeusrikoksia – Arabikevään syrjäyttämä diktaattori syytteessä kuoliaaksi kiduttamisesta

Arabikevään kansannousun jälkeen perustettu totuuskomissio on saanut yli 62 000 valitusta diktatuuriajan ihmisoikeusloukkauksista.

ihmisoikeusloukkaukset
Zine El-Abidine Ben Ali. Taustalla sotilaita.
Yksi syytetyistä on tammikuussa 2011 syrjäytetty presidentti Zine El-Abidine Ben Ali. Kuva on vuodelta 2001 Ben Alin Turkin-vierailulta.Tarik Tinazay / EPA

Tunisiassa tuomioistuin on alkanut käsitellä 60 viime vuoden ihmisoikeusrikkomuksia.

Diktatuuriajan rikoksia on tutkinut totuuskomissio, joka perustettiin arabikevään 2011 kansannousun jälkeen. Tiistaina ensimmäinen tapauksista eteni oikeudenkäyntiin.

Ensimmäinen juttu koskee islamistisen Ennahdha-liikkeen jäsenen Kamel Matmatin katoamista vuonna 1991. Matmati kidutettiin kuoliaaksi.

Murhasta syytettyinä ovat kansannousussa syrjäytetty diktaattori Zine El Abidine Ben Ali, hänen sisäministerinsä Abdallah Kallel ja 12 muuta entisen hallinnon jäsentä. Ben Ali elää maanpaossa Saudi-Arabiassa ja muutkin syytetyt tuomitaan poissaolevina.

Siitä huolimatta oikeuteen tulleet sukulaiset sanoivat olevansa onnellisia, koska totuus tulee viimein julki.

– Nämä ovat olleet hirveitä vuosia. Kaikkein vaikeinta on, ettei hänen ruumistaan ole koskaan palautettu perheelle, Matmatin vaimo Latifa totesi uutistoimisto AFP:lle.

Totuuskomissio aloitti työnsä vuonna 2014 eli kolme vuotta sen jälkeen, kun arabikevään käynnistänyt Tunisian kansannousu oli syrjäyttänyt Ben Alin.

Komissio tutkii vuosien 1957–2011 ihmisoikeusrikoksia. Ajanjakso kattaa Tunisian ensimmäisen presidentin Habib Bourguiban valtakauden (1957–1987) ja Ben Alin valtakauden (1987–2011).

Komissio on saanut tähän mennessä yli 62 000 valitusta ihmisoikeusloukkauksista ja ehtinyt haastatella lähes 50 000 ihmistä. Oikeuden käsittelyyn se on tuonut ainakin 32 vakavaa ihmisoikeusloukkaustapausta.