Hyppää sisältöön

Video: Arkkitehtien ikoninen käärmetalo luo nahkaansa, kun peruskorjaus etenee vaiheittain – Asukkaat pääsevät pian takaisin kotiin

Käärmetalon uudistuneet pinnat ihastuttavat talon asukasta.

Arkkitehtien ikoninen käärmetalo palaa entiseen loistoonsa
Arkkitehtien ikoninen käärmetalo palaa entiseen loistoonsa

Helsingin Käpylässä sijaitsevan niin sanotun Käärmetalon peruskorjauksen ensimmäinen vaihe on valmistunut. Remontti kesti 1,5 vuotta.

Helsingin kaupungin vuokrataloksi 50-luvulla rakennettu talo oli päässyt todella kuntoon. Asukas Tarja Häggin mukaan asunnoissa on ollut kylmä talvisin ja ilmastointi ei ole toiminut.

Käärmetalon asukkaita remontissa edustanut Tarja Hägg on tyytyväinen remonttiin. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Peruskorjauksen jälki näyttää Häggin mielestä hyvältä.

– Kaikki pinnat on uusittu ja hienolta vaikuttaa nyt. Yleiset tilat ja saunat on laitettu todella hienoksi.

Käärmetalon keittiöiden kaapit on remontissa joko entisöity tai tehty kokonaan uudet samanlaiset. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Talon ilmastointi on korjattu ja kaikki ulko- ja sisäpinnat entisöity vanhaa kunnoittaen. Remontti maksoi 4 000 euroa asuinneliöltä.

Korkea remontointihinta ei tule ainakaan aluksi vaikuttamaan vuokriin. Käärmetalon vuokraksi tulee noin 12 euroa per neliö.

Käärmetalon oven vetimet tunnetaan nimellä "Käärmetalon ovenvetimet". Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Asukkaat pääsevät muuttamaan takaisin tulevana viikonloppuna.

Käärmetalon toisen osion remontti aloitetaan tulevana syksynä. Se kestänee kolmisen vuotta.

Käärmetalon vanhat ovet on kunnostettu vanhaa 50-luvun henkeä kunnioittaen. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Peruskorjauksen arkkitehti ja pääsunnittelija Mona Schalin toivoo, että talosta tulee esimerkki muuhun korjausrakentamiseen.

– Tämä talo todistaa, että talon voi korjata, ja se voi elää sata vuotta lisää. Meidän pitäisi saada enemmän rakennuksia, jotka ovat kestäviä ja korjattavia eikä kertakäyttötuotteita, Schalin sanoo.

Käärmetalon peruskorjauksesta vastaava arkkitehti Mona Schalin toivoo, että samalla pieteetillä korjattaisiin tulevaisuudessa myös muita taloja. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Mona Schalin pitää taloa merkittävänä ikonina arkkitehdeille. Se edustaa modernia rakentamista 1950-luvulta. Talo on nyt suojeltu. Sen suunnitteli Olympiastadionin piirtänyt arkkitehti Yrjö Lindegren.

– Toista samanlaista ei Suomessa ole. Olen todella onnellinen siitä, että tämä on näin hienosti nyt saatu korjattua. Aika kalliisti, mutta kestävästi.

Nelikerroksisen Käärmetalon rappukäytävät on myös remontoitu vanhaa kunnoittaen. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle
.
.