Suomeen saapuu yhä vähemmän thaimaalaisia marjanpoimijoita – keskustele

Thaimaalaisia marjanpoimijoita tulee ensi kesänä Suomeen noin sata vähemmän kuin viime vuonna. Polarica Marjan toimitusjohtajan Jukka Kriston mukaan Thaimaan viranomaiset pelästyivät Keski-Suomessa annettua ihmiskauppatuomiota.

marjanpoiminta
Thaimaalaiset marjanpoimijat kantavat marjasankoja metsässä.
Antti Kolppo / Yle

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden määrä on viime vuosina vähentynyt. Aiemmin heitä tuli marjametsään vuosittain 3 500–3 600 ihmistä. Viime vuonna määrä oli noin 2 600 ja tänä vuonna 2 500.

Se, kuinka monta poimijaa saa tulla Suomeen, määritellään jo Thaimaan päässä. Tänä vuonna rajoitusten tiukentaminen saattaa johtua yksittäiseen marjayritykseen liitetystä väärinkäytöstapauksesta.

– Thaimaan viranomaiset eivät olleet tyytyväisiä tähän oikeudessa olleeseen "keissiin", missä tuli tammikuussa muistaakseni päätös. Se ehkä aiheutti Thaimaan viranomaisille tiettyä epävarmuutta Suomen osalta. Ja he päättivät rajoittaa Suomeen tulevien poimijoiden määrää, sanoo rovaniemeläisen Polarica Marjan toimitusjohtaja Jukka Kristo.

Tammikuussa Keski-Suomen käräjäoikeus antoi suomalaiselle marjayritykselle tuomion ihmiskaupasta. Oikeuden mukaan yritys oli alistanut 26 thaimaalaista poimijaa pakkotyön kaltaisiin olosuhteisiin.

Kriston mukaan yritykset odottivat tänä vuonna, että thaimaalaisia poimijoita tulisi Suomeen samaan tahtiin kuin muutama vuosi sitten.

– Yritykset olettivat, että olisimme saaneet Suomeen 3 500 työntekijää.

Kriston tähdentää, että heillä on jo käytössä laatujärjestelmä, jonka avulla voidaan seurata thaimaalaispoimijoiden hyvinvointia.

– Parempi tietää, jos poimijoilla on ongelmia tai paha mieli. Että se on meillä välittömästi tiedossa, ei jälkeen käsin. Silloin asioita voidaan korjata jo kauden aikana.

Mustikoita metsässä.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Mustikkasadosta ennustetaan hyvää

Jukka Kriston mukaan Polarica Marja tuo Lappiin kuusisataa thaimaalaista poimijaa, joka on viime vuoden tasoa. Polarican poimijat ovat Suomessa heinäkuun puolessa välissä.

Tuolloin päästäänkin heti marjametsään, hän uskoo.

– Normaalisti mustikka on ollut – jos pitkällä aikajänteellä ajatellaan meillä Lapissa – siellä elokuun ekalla viikolla. Kyllä vahvasti nyt näyttää siltä, että heinäkuun puolella poimitaan mustikkaa jo.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola kertoo, että mustikka kukkii jo Lapissakin.

– Näyttäisi siltä, että mustikan kukinta on ollut aika monella paikalla keskinkertaista tai jopa runsastakin. Ihan hyvät mahdollisuudet on hyväänkin mustikkasatoon.