1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU:n leikattu budjetti tuomassa Suomelle yllättäen lisää rahaa

Keski-Euroopan mailta leikataan eniten koheesiorahaa, Välimeren maat ovat saamassa lisää.

Itä- ja Pohjois-Suomi saavat EU:lta rahoitusta harvan asutuksen takia. Kuva: AOP

BRYSSEL Suomi näyttäisi lukeutuvan voittajiin EU:n koheesiorahojen uudelleenjaossa. Suomi saisi esityksen mukaan 1,6 miljardia euroa seuraavalla seitsemän vuoden budjettikaudella, kun nykyisellä kaudella Suomelle on varattu 1,5 miljardia.

Koheesiorahojen tarkoitus on tasata unionin eri alueiden välisiä kehityseroja. Komissio julkaisi tänään tiistaina esityksensä koheesiorahojen jaosta seuraavalla budjettikaudella, joka alkaa vuodesta 2021.

Suomen lisäys on yllättävä siksi, että koko koheesiopotti pienenee kymmenisen prosenttia Britannian lähdön aiheuttaman rahoitusvajeen takia.

– Olen tyytyväinen, että komissio on tunnistanut Suomen erityispiirteet, sanoi elikeinoministeri Mika Lintilä tiedotteen mukaan.

Esitys säilyttää harvan asutuksen yhtenä kriteerinä rahanjaossa. Suomelle tämä on ollut tärkeää, sillä Suomi on EU:n vähäväkisin maa suhteessa pinta-alaan.

Uusi esitys siirtää samalla rahoituksen painopistettä idästä etelään. Puolan, Unkarin ja Tshekin tasavallan rahoitusta leikataan miltei neljänneksellä. Puola on ollut suurin koheesiorahan vastaanottaja, joka on tällä kaudella saanut liki 12 miljardia euroa vuodessa.

Komission mukaan tämä johtuu osittain talouskasvusta: Keski-Euroopan maiden taloudet ovat kasvaneet nopeasti sen jälkeen kun nykyistä koheesiobudjettia laadittiin.

– Vaurastumisen luonnollinen seuraus on koheesiotukien asteittainen väheneminen, sanoi asiasta vastaava komissaari Corina Crețu iltapäivällä.

Samaan aikaan talouskriisin koettelemat Italia, Espanja ja Kreikka saavat tulevalla kaudella merkittävästi lisää rahaa.