Kuivan toukokuun seuraus Lapissa: Maastopaloja on ollut jo normaalin kesän verran

Lapin pelastuslaitos vetoaa metsäkone- ja turveurakoitsijoihin, jotta nämä välttäisivät nyt syttymisvaaraa aiheuttavien töiden tekemistä.

Lappi
Kulopalo leviää kuivassa nurmikossa ja ilma on täynnä savua
Vesa Vaarama / Yle

Useat maastopalot ovat työllistäneet viime päivinä Lapin pelastuslaitosta, mutta tiistaista tuli erityisen kiireinen.

Torniossa paloi maastoa 3,5 hehtaaria, kun tulipalo levisi turvetyömaalta läheiseen metsään. Uhkaavin tilanne oli Savukoskella, jossa Miekkakosken harjulla paloi metsää kolme hehtaaria.

Palon havaitsi rajavartiolaitoksen helikopteri, joka aloitti sammutustyön ja jatkoi mukana vielä palokuntien yksiköiden saavuttua paikalle.

Valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta sanoo, että helikopteri auttoi ratkaisevalla tavalla myös Tornion turvetyömaalta metsään levinneen palon sammutuksessa.

Soppelan mukaan molemmissa paloissa puuskittainen kova tuuli edesauttoi palon nopeaa leviämistä ja vaikeutti sammutusta.

Pienempiä maastopaloja oli myös Torniossa, Sallassa, Utsjoella sekä Rovaniemellä, jossa yhtä muutaman aarin suuruista paloa epäillään tahallaan sytytetyksi. Inarissa palokunta kävi tarkistamassa savuhavainnon, joka osoittautui roskien poltoksi.

Maasto on nyt ennätyksellisen kuivaa

Lapissa alkukesän tilastoihin on kirjattu puolen sataa erilaista maastopaloa, joista kolme on ollut turvetuotantoalueella. Valmiuspäällikkö Ari Soppelan mukaan määrä vastaa kolmen edellisen kesän maastopalojen vuosittaista kokonaismäärää.

Tällä hetkellä maastopalojen syttymisherkkyyttä kuvaavat indeksit ovat nyt historiallisen korkeita (siirryt toiseen palveluun). Ilmatieteen laitoksen tuottama metsäpaloindeksi on kohonnut laajalti Lapissa lähelle maksimiarvoa, joka on 6,0.

Lapin pelastuslaitos kehottaa asukkaita ja matkailijoita vastuullisuuteen. Avotulen teosta tulee pidättäytyä myös vaarattoman oloisissa paikoissa, sillä tuuli voi lennättää kipinöitä kuivaan maastoon.

Pelastuslaitos vetoaa myös metsäkoneyrittäjiin sekä turvetuotantoalueiden urakoitsijoihin, jotta he harkitsisivat pidättäytymistä syttymisvaaraa aiheuttavasta toiminnasta siihen saakka, kunnes näitä töitä voidaan tehdä turvallisesti.